Středa, 24. dubna 2024

Workcamp pomůže Domu přátel přírody v Karlštejně

Workcamp pomůže Domu přátel přírody v Karlštejně

KARLŠTEJN - Workcampy jsou u studentů stále oblíbenější. Jde o neotřelý způsob jak zábavně a smysluplně prožít část prázdnin a podílet se na obecně prospěšném projektu.  Ještě nevíte, kam na prázdniny? Chtěli byste je strávit trochu jinak než dosud? Nyní máte jedinečnou příležitost.

Právě teď je totiž nejvhodnější doba na výběr workcampu – tábora, na kterém dobrovolníci z různých koutů světa pomáhají dobrým věcem.

Jeden z nich se koná i v okolí hradu Karlštejna.

Co je workcamp?
Workcampy jsou mezinárodní tábory dobrovolné práce. Trvají většinou dva až tři týdny a během této doby skupina pěti až dvaceti dobrovolníků společně vypomáhá u veřejně prospěšných projektů.

Workcampy se konají téměř po celém světě, a tak se můžete podívat do zemí Evropy, Severní i Latinské Ameriky, Asie, Afriky či Austrálie, ale můžete se účastnit i mezinárodního workcampu v České republice.

Celkem devět nocí na Karlštejně
Od 31. srpna do 9. září bude 10 dobrovolníků pomáhat s renovací Domu přátel přírody v Karlštejně, který slouží jako alternativní školící a ubytovací zařízení. Workcamp se uskuteční v krásné lokalitě Chráněné krajinné oblasti Český kras v údolí Berounky. Letos bude práce spočívat v jednoduchých opravách na budově, volejbalovém kurtu, louce při upevňování říčního břehu a přístupu do vody.

Práce je zcela dobrovolná, a tak se od účastníků očekává motivace a zájem pro danou věc. Až na výjimky se na workcampech pracuje pět dní v týdnu po dobu asi šesti hodin denně. Workcampy ale zdaleka nejsou jen o práci. Jejich účastníky čekají nové zážitky, výlety, hry a další činnosti. Potkají se s novými, zcela odlišnými lidmi a při vzájemném poznávání se mohou hodně dozvědět o jiných kulturách, mentalitě a chování jiných osob a paradoxně z toho nejvíc poznat sami sebe.

Kdo se může zúčastnit?
Workcampu se může zúčastnit každý (bez rozdílu národnosti, barvy pleti, pohlaví či náboženského vyznání), kdo je ochotný podílet se svým časem, energií a svými schopnostmi na něčem prospěšném. Jedinou podmínkou je věk minimálně osmnáct let a základní znalost cizího jazyka, a to alespoň na úrovni dorozumění se.

Na většině workcampů lidé uplatní angličtinu, jen na několika projektech, například
v Rusku, ve Francii a ve Španělsku, vyžadují znalosti jejich domácího jazyka. Na workcampy v České republice se mohou přihlásit účastníci už od šestnácti let.
Jak se přihlásit?
Přihlásit se na workcamp je opravdu jednoduché. Teď je k tomu ta nejvhodnější doba. Od poloviny dubna už v mezinárodní databázi workcampů najdete veškeré workcampy pro letošní sezonu.  Databázi naleznete na webové stránce: http://www.trochujinak.cz/ cz/workcampy/. Vybírat můžete podle cílové země, termínu konání či zaměření workcampu. Pak stačí jen vyplnit elektronickou přihlášku na již zmíněné webové adrese.

Kolik korun za pobyt zaplatíte?
Dobrovolníci mají na akci vždy hrazeno ubytování a jídlo, hradí si tak pouze účastnický poplatek (pro studenty za 1200 jinak za 1500 korun, popřípadě 750 korun na workcampy v České republice a na Slovensku), dopravu na místo konání workcampu, pojištění a s sebou by samozřejmě měli mít kapesné podle uvážení pro vlastní potřebu.

Kontakt:
Duha, Sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi
Senovážné náměstí 24
116 47 Praha 1
IČ: 00409901
tel: 420 234 621 374
fax: 420 234 621 375
workcamp@duha.cz
http://www.trochujinak.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů