Pátek, 29. března 2024

Šéfka kongresu podpořila plány Merkelové

Šéfka kongresu podpořila plány Merkelové
Německá kancléřka Angela Merkelová včera zdůraznila nutnost dosáhnout na červnovém summitu skupiny průmyslových zemí G8 zásadního průlomu ve prospěch ochrany ovzduší.

Ve svém boji dostala německá kancléřka "demonstrativní" podporu: na její stranu se postavila předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a členové nového výboru "pro energetickou nezávislost a globální oteplování".

Pelosiová se po včerejším setkání s kancléřkou v Berlíně vyjádřila pro multilaterální řešení v boji proti změně klimatu. Dále Merkelovou ujistila, že i americký Kongres bude v tomto směru hrát významnou roli. Počátkem července by měl předložit balík návrhů zákonů, které posílí ochranu životního prostředí v USA.

Vláda prezidenta George Bushe se jednání o závěrečné dohodě na summitu snaží blokovat a odmítá přistoupit na jakékoliv závazné cíle ohledně snížení výše emisí CO2.

Média už několik dnů poukazují na to, že kompromisy jsou před summitem stále méně pravděpodobné. Člen představenstva německé banky Dresdner Bank Otto Steinmetz se ale domnívá, že je jen otázkou času, kdy i USA přijdou s konkrétními návrhy. "Většina tamního obyvatelstva žije na pobřeží a má tudíž velký zájem na vyřešení těchto problémů," řekl.

Evropská unie se ke konkrétním cílům zavázala již na svém jarním summitu, emise CO2 chce do roku 2020 snížit nejméně o 20 procent. USA jsou naopak jediný stát skupiny G8, který nepodepsal Kjótský protokol. Namísto závazných cílů Američané sází především na podporu vývoje nových technologií, což souvisí i s tím, že na rozdíl od Evropy se tamní obyvatelstvo neustále rozrůstá.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů