Čtvrtek, 28. března 2024

Chorvati cvičí včely, aby hledaly miny

Chorvati cvičí včely, aby hledaly miny
Na trávníku zemědělské fakulty Záhřebské univerzity stojí velký stan sešitý z průhledných sítí. Uvnitř to bzučí. Jsme svědky výcviku, na jehož výsledky čekají - chorvatští pyrotechnici.

Války v bývalé Jugoslávii dávno skončily, ale kromě jiných ran po nich pořád zůstává jedna velmi nebezpečná památka - minová pole. Odhaduje se, že jen v Chorvatsku je nášlapnými minami zamořeno více než tisíc kilometrů čtverečních.

Od roku 1998 zabily přes sto lidí a v zemi pořád leží na 250 tisíc náloží. Jejich odstraňování je pomalé a nákladné. Některé miny také mohly pyrotechnickým týmům v dané oblasti uniknout. A tady nastupují na scénu záhřebští vědci.

"Máme bohatou tradici chovu včel a výroby medu. Můžeme toho využít, abychom pomohli snížit nebezpečí, které představují nevybuchlé miny," říká profesor Nikola Kežić.

Na jedné straně výcvikového stanu je včelí úl. Do několika míst byla rozložena "krmítka". Jen v některých z nich ale najdou včely skutečně něco dobrého. A nejbližší okolí bylo napuštěno výbušnou chemikálií.

Jednoduchý nápad - že si včely spojí vůni potravy s pachem výbušniny TNT - prý zatím zabírá. Podle Kežiče jim na to stačí zhruba jeden den.

Pak vědci vyjmou několik včel z kolonie a zkoušejí, jestli reagují správně na výtažek z výbušnin.

"Letos pracujeme na tom, abychom zvýšili jejich citlivost na TNT," uvádí profesor. A připouští, že ještě nějakou dobu potrvá, než se potvrdí, že je to dost spolehlivá metoda.

Pokud ano, včelí kolonie bude vypuštěna do odminované oblasti, sledována zvláštní kamerou citlivou na teplo. Včely by se měly usadit na půdě, která jim bude páchnout po výbušninách. A jestli se zastaví tam, kde nebyly žádné další miny zjištěny, pyrotechnický tým se vrátí a ujistí se, zda nějakou nálož nepřehlédl.

Včely samozřejmě nejsou první, kdo by lidem v tomto směru pomáhal. V několika afrických zemích pouštějí na miny krysy obrovské - také jsou trénovány, aby si potravu spojovaly s pachem TNT.

K vyhledávání jsou cvičeni i psi, ale jejich nevýhodou je větší váha, a tedy i riziko, že minu, kterou najdou, zároveň odpálí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů