Čtvrtek, 25. dubna 2024

Předběžná závěrečná zpráva - Ekologické veletrhy Brno

VOD-KA a ENVIBRNO k sobě již neoddělitelně patří.
Předběžná závěrečná zpráva - Ekologické veletrhy Brno
Tiskové středisko BVVEkologické veletrhy 2007, které se konaly už podruhé v kombinaci mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO a mezinárodní vodohospodářská výstava Vodovody-Kanalizace (VOD-KA), jasně ukázaly, že se projekt ubírá správným směrem, došlo k větší synergické spolupráci obou projektů, což platí i o doprovodných programech. VOD-KA a ENVIBRNO k sobě již neoddělitelně patří. Letošní ročník přinesl nové téma týkající se energií, což znamená další krok k rozvoji Ekologických veletrhů.

Za první dva dny přišlo na brněnské výstaviště o 16 procent více odborníků než v předešlém ročníku - přes 6000. V Brně se v pavilonech B, D, C a na volných plochách prezentovalo 330 vystavovatelů ze 12 zemí na celkové ploše 11 200 metrů čtverečních. Šestnáct procent z nich tvořili noví vystavovatelé. Potvrdilo se, že Ekologické veletrhy v Brně jsou ojedinělým projektem v regionu střední i východní Evropy v oblasti životního prostředí. Právě tato problematika patří vzhledem ke změnám klimatu a stále častěji se opakujícím povodním a suchu ke sledovaným nejen v Evropě, ale v celém světě.

Tradičními garanty byla ministerstva životního prostředí, zemědělství, dopravy, vnitra a další instituce. Zejména ministerstva životního prostředí a zemědělství se výrazně podílely na úspěšném doprovodném programu, oba resorty se také na veletrhu prezentovaly oficiálními expozicemi. Ministerstvo zemědělství poprvé představilo ucelenou přehlídku a činnost všech státních podniků Povodí. Vodohospodářskou výstavu organizovalo tak jako v předešlých ročnících Sdružení oboru vodovodů a kanalizací SOVAK ČR, který uspořádal řadu seminářů a přednášek zaměřených na legislativu vodního hospodářství. Firmy představily řadu novinek, poprvé měla na veletrhu světovou premiéru bezlopatková turbína vhodná pro malé vodní elektrárny.

Stěžejní akcí byla v rámci doprovodného programu třídenní konference, která zahrnovala kompletní problematiku odvětví jak z hlediska vodohospodářů, tak ochrany životního prostředí. Jednalo se mimo jiné o financování projektů prostřednictvím Operačních programů ministerstev životního prostředí a zemědělství, semináře se dotkly environmentálního účetnictví, legislativy vodní politiky EU a obnovitelných zdrojů energie. Zvýrazněným oborem bylo odpadové hospodářství, toto téma zaujalo většinu odborníků, což potvrdila hojná účast na seminářích. Blok přednášek byl zaměřen především na legislativu. Konala se významná mezinárodní konference „Bezpečnost energetických zdrojů“, na níž hovořil o státní energetické politice státu místopředseda vlády Alexandr Vondra. Samostatnou kapitolu tvořily ukázky protipovodňové ochrany v bazénu před pavilonem Z. Při letošním ročníku se poprvé prezentovala Správa státních hmotných rezerv ČR a ve velkém rozsahu se zúčastnil Hasičský záchranný sbor ČR.

Na slavnostním večeru byla v Rotundě pavilonu A předána ocenění Nejlepší stavby vodního hospodářství 2006 a ocenění v soutěži Ekologická stavba roku. Získaly je Výrobní závod ARROW Žďár nad Sázavou, Centrum ekonomicko-manažerských studií České zemědělské univerzity v Praze a Centrum modelových ekologických projektů pro venkov, seminární centrum Hostěnín.

Předána byla Zlatá medaile za nejlepší exponát za Aerobní fermentor EWA, výrobce a vystavovatele AGRO-EKO spol. s r. o. Ostrava. Jde o unikátní řešení na světovém trhu určené k likvidaci biologických odpadů formou kompostování nebo v oblasti spalování s energetickým využitím.

Čísla z předběžné statistiky
S veletrhy bylo spokojeno 91 procent návštěvníků, z nichž 87 procent tvořili odborníci. Šedesát procent dotázaných má ve svých firmách vliv na nákup investic, zboží a služeb. Největší zájem byl o čističky odpadních vod (56 procent), vodovodní a kanalizační potrubí (53), čerpací techniku (42 procent) a o nakládání s odpady (42 procent). Třiaosmdesát procent návštěvníků uvedlo, že se určitě příštího ročníku zúčastní.

 

Příští ročník Ekologických veletrhů se uskuteční 20. – 22. 5. 2008



Zveřejněné informace jsou předběžné. Konečná závěrečná zpráva bude akciovou společností Veletrhy Brno vydána po vyhodnocení všech statistických údajů.

Uváděné statistické hodnoty vycházejí ze zásad zveřejňování statistických dat veletrhů a výstav sdružených v UFI (The Global Association of the Exhibition Industry) Paris.

O veletrhu řekli:

Jan Hodovský, ředitel odboru ochrany vod ministerstva životního prostředí:

Resort životního prostředí představil odborníkům i veřejnosti možnosti financování z Operačního programu životního prostředí, což považuji za velmi důležité. Dobré bylo, že resort zemědělství prezentoval všechny podniky Povodí, čímž se nastartovala další etapa rozvoje veletrhu. Jsem rád, že se projekt ubírá tímto směrem. Do budoucna je třeba více rozšířit problematiku odpadů, starých zátěží, znečištění ovzduší a podobně.



Pavel Punčochář, vrchní ředitel úseku vodního hospodářství ministerstva zemědělství:

Vynikající je spojení veletrhu ENVIBRNO a vodohospodářské výstav Vodovody-Kanalizace. Všichni účastníci se totiž v Brně dozvědí informace, které se navzájem propojují. Jde například o zdroje vody, o péči o ně až po finální hospodaření s vodou, která se zpět vrací, cyklus je uzavřen. Významně k tomu přispěla letošní účast všech správců povodí. Neodmyslitelná je také unikátní prezentace individuálních protipovodňových opatření v bazénu před pavilonem Z. Jsme rádi, že našich 320 zástupců vodoprávních úřadů z celé ČR si mohli prohlédnout technické novinky v tomto oboru.



Josef Piták, viceprezident České protipovodňové asociace:

Letošní ukázky, mezi nimiž je mnoho novinek, navštívilo mimo jiné na stovku starostů z celé ČR, zejména z obcí a měst, kde se uskuteční letos na podzim protipovodňové cvičení Vltava – Labe 2007. Zájemci mají v Brně možnost shlédnout ochranu proti velké vodě v celé její šíři, od preventivních opatření až po odstraňování následků. Ekologické veletrhy znamenají vlastně největším zhodnocení naší dosavadní práce, návštěvnost byla vynikající, zájem odborníků velký. Do naší expozice chodí vystavovatelé a mají zájem spolupracovat s asociací. Potěšila nás i návštěva z Lipska.



Miroslav Nováček, 1.místopředseda představenstva SOVAK ČR:

Potěšila mě letošní novinka, tedy účast státních podniků Povodí v rámci garance Mze ČR. Ekologickým veletrhům se tak podařilo opět rozšířit oblast celého vodního hospodářství. Jasně se ukazuje, že tento veletrh se bude i nadále rozvíjet. Byl to dobrý tah soustředit tyto projekty na jedno místo, na brněnské výstaviště.



Alois Rudolf, manažer obchodu KUNST spol. s r.o.:

Ekologické veletrhy v Brně jsou pro naši ryze českou firmu prestižní záležitostí. Výstaviště využíváme ke schůzkám s našimi klienty a projednáváme zde nové zakázky. Jsme potěšeni, že letos se v naší expozici objevili i noví potencionální zákazníci. Musím říci, že odborná úroveň veletrhu od loňského ročníku vzrostla, také návštěvnost je vysoká.



Duchoň Jiří, obchodní oddělení VOS a. s. Písek:

Úroveň Ekologických veletrhů se podstatně zvýšila, rozšiřuje se i počet vystavujících firem. S návštěvností jsme velice spokojeni, naši expozici navštívilo podstatně více odborníků než loni a předjednali jsme s nimi dokonce nové zakázky. Příštího ročníku se samozřejmě opět rádi zúčastníme



Renáta Ježková, manažerka marketingu SITA CZ, a. s.:

Veletrh považujeme za velmi úspěšný, jsme tady podruhé a účast vystavovatelů i návštěvníků ve srovnání s loňskem určitě vzrostla. Společné konání výstav Envibrno a Vodovody – Kanalizace v Brně pokládáme za významný krok kupředu. Oceňuji také celé zázemí a výborné služby brněnského výstaviště, které v České republice nemá konkurenci.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů