Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Omezení prodeje toluenu spotřebitelům, stanovené vyhláškou č. 284/2006 Sb., vyvolalo řadu dotazů. Vzhledem k tomu, že uvedená vyhláška je transpozicí směrnice 2005/59/ES, požádali jsme o stanovisko orgány Evropské komise. Na základě obdrženého stanoviska potvrzujeme, že prodej toluenu spotřebitelům je zakázán. Vzhledem k tomu, že spotřebitel je podle zákona č. 634/1992 Sb. definován jako fyzická nebo právnická osoba, která nakupuje nebo používá výrobky za jiným účelem než pro podnikání, nevztahuje se uvedené omezení na podnikatelskou sféru.

Do 5. června mají starostové možnost přihlásit své město do soutěže o titul Město stromů, kterou vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci se Zdravým městem Strakonice Vítězi bude kromě putovního žezla předán i šek v hodnotě 50 tisíc korun na realizaci osvětové kampaně. Současným Městem stromů je Zdravé město Kroměříž, kde se od loňského podzimu koná celá řada aktivit zaměřených na téma zeleně. Obyvatelé se tak mohou účastnit četných výsadeb stromků, výstav, koncertů, soutěží, besed apod.
Cílem je vybrat obec, která bude od října po dobu jednoho roku realizovat osvětovou kampaň, jejímž ústředním motivem budou stromy. Přihlášky do soutěže přitom mohou posílat všechny obce o minimální velikosti obce s rozšířenou působností (tj. obce III. typu).

Rádi bychom vás informovali, že v květnu se asociace NSZM ČR rozrostla o nové město Adamov (JmK). Asociace již sdružuje 81 členů, s regionálním vlivem na 1207 měst a obcí, ve kterých žije 2,4 milionu obyvatel (24 % populace ČR).

Britská vláda chce dosáhnout toho, aby veškeré zboží od potravin po automobily bylo v budoucnu značeno z hlediska toho, kolik uhlíku se při výrobě dostalo do ovzduší. Vláda oznámila, že jako první krok bude vytvořen "uhlíkový kalkulátor", tedy metoda, jak změřit veškeré emise skleníkových plynů při výrobě zboží. Projekt bude trvat 18 měsíců a budou na něm spolupracovat zástupci průmyslu.

Jižní Morava - Přírodní koupaliště na jižní Moravě jsou zatím ke koupání vhodná. A to včetně Brněnské přehrady.
„Zhoršené vlastnosti vody jsme zaznamenali pouze v nádržích Palava, Oleksovice a Výrovice a na pláži Bítov na Vranovské přehradě,“ uvedla Anna Žádníková z Krajské hygienické stanice v Brně. Další vzorky odeberou hygienici příští týden. Také na vodní nádrži Lučina na Hodonínsku, kde hygienici před týdnem koupání nedoporučili kvůli uhynulým rybám a nedostatku srážek, se už lidé zase koupat mohou.

V "sud se střelným prachem" by se mohlo proměnit ruské úložiště jaderného odpadu v Severním ledovém oceánu kvůli údajné korozi obrovských skladovacích nádrží vlivem slané vody. Varovala před tím dnes norská ekologická organizace Bellona. Ruské i norské úřady bezprostřední nebezpečnost skladiště popírají.

Rakouské úřady v nejbližších dnech převezmou a následně zlikvidují náklad dvou kamionů, které byly minulý týden zadrženy na Slovensku se 40 tunami nelegálně dovezeného rakouského odpadu. Oznámily to dnes rakouské a slovenské ministerstvo životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů