Čtvrtek, 28. března 2024

Uran v Česku láká australské investory

Uran v Česku láká australské investory
Vidina těžby uranu přitahuje do Česka firmy od protinožců. Poté, co ministerstvo průmyslu odmítlo snahy zahraničních těžařských firem o vstup do státem ovládaného uranového průmyslu, pokoušejí se těžaři nastartovat v Česku vlastní projekty.

Australská společnost Uran Limited žádá o povolení k průzkumu uranových ložisek u Polné na Jihlavsku a u Přibyslavi na Havlíčkobrodsku.

Obce s těžbou nesouhlasí

Australská firma, pro kterou pracuje česká společnost Timex Zdice, už zahájila správní řízení na povolení průzkumu nových ložisek. Potřebuje k tomu však mimo jiné získat souhlas místních obcí. A ty jsou zatím proti.

"Jsme malá obec, žijeme poklidný život a dopad těžby by ho narušil," vysvětluje nesouhlas zastupitelů s projektem Miloslav Vomela - starosta Věžniček, jedné z dotčených vesnic.

Věžničtí zastupitelé už vyjádřili velkou většinou nesouhlas s průzkumem na blízkém ložisku. Podobně se na aktivity těžařů dívají i v ostatních obcích.

Uranová ložiska na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku jsou známa už přes dvacet let. Kromě průzkumných vrtů se tu ale nikdy netěžilo, štoly jsou zavřené. Zásoby tu nejsou tak velké jako v Dolní Rožínce na Žďársku, kde uran těží státní firma Diamo, při rostoucí ceně uranu jsou však pro investory stále zajímavější. Proti rozšiřování těžby uranu se staví také ekologičtí aktivisté.

Edvard Sequens z organizace Calla-Sdružení pro záchranu prostředí tvrdí, že snaha Australanů a firmy Timex je v rozporu se surovinovou politikou státu, která hovoří o ukončení dobývání uranu na českém území.

"Těžba uranu představuje nevratný zásah do přírodních ekosystémů, je spojena s produkcí vysokého objemu radioaktivních a dalších toxických odpadů," tvrdí Sequens.

Australská Uran Limited se specializuje na investice do nových uranových projektů v Rusku, na Ukrajině či v Uzbekistánu. O český uran má zájem už delší dobu.

Cena uranu prudce roste

Před několika měsíci státu navrhla, že buď odkoupí poloviční podíl na uranovém dole v Dolní Rožínce, případně investuje skoro tři čtvrtě miliardy korun do průzkumů na tomto ložisku.

Podmínkou byl příslib, že se na případné budoucí těžbě bude moci podílet. Stát tehdy její nabídky odmítl jako málo výhodné. Uran Limited proto zkouší investovat do jiných českých ložisek, která nejsou využívána.

Zájem o těžbu uranu souvisí s tím, jak prudce roste jeho cena na světových trzích. Od roku 2000 se zvedla už o víc než 1600 procent.

Za jednu libru (asi 0,45 kg) uranu se nyní platí až 125 dolarů. Cenový růst je výsledkem vysokého růstu poptávky a nedostatečné těžební kapacity.

Právě kvůli růstu ceny rozhodla minulý týden česká vláda, že státní podnik Diamo bude investovat do dalších průzkumů uranových ložisek a že se domácí těžba nezačne v příštím roce utlumovat.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů