Čtvrtek, 28. března 2024

Berlín chce dohodu o klimatu a Africe

Berlín chce dohodu o klimatu a Africe
Když přijde řeč na téma globálního oteplování, Evropa a Spojené státy najednou obtížně hledají společnou řeč. Platí to i před dnešním summitem skupiny nejvyspělejších zemí skupiny G8 v německém Heiligendammu, kde budou změny klimatu jedním z hlavních témat.

Druhým tématem, kde budou Evropané hledat s americkými partnery dohodu, bude pomoc Africe.

Globální spor

Evropské země šest let naléhaly na Washington, aby představil svou vlastní vizi, jak se vypořádat s klimatickými změnami.

Když to nyní George Bush učinil, mnozí Evropané jsou ještě více rozčarováni. Americkou iniciativu pokládají pouze za prázdné gesto, které nepřinese nic užitečného.

Bush minulý týden navrhl, aby se 15 největších světových producentů skleníkových plynů dohodlo do konce roku 2008 - kdy končí Bushovo prezidentské období - na omezení emisí.

Americký prezident přitom zdůraznil, že dohody by se měly zúčastnit také Čína a Indie, které patří po USA mezi největší světové znečišťovatele a které stejně jako Spojené státy odmítly připojit se ke Kjótskému protokolu.

Neupřesnil však ani konkrétní cíle, ani cesty, kudy by se měly země ubírat.

Optimisté upozorňují, že je to vůbec poprvé, co americká strana nejen vyjádřila ochotu jednat o globální redukci skleníkových plynů, ale navíc se chce postavit do čela tohoto úsilí.

Skeptické hlasy oproti tomu tvrdí, že Bush chce jen obejít snahu světového společenství. V Evropě jeho plán dosud nenašel příliš pochopení.

"Bush torpéduje snahy Angely Merkelové," zhodnotil jeho plán německý list Handelsblatt. Vzývaný kompromis mezi oběma stranami na summitu se tak jeví jako stále méně pravděpodobný.

Jiní kritici říkají, že Bush podkopává autoritu OSN, když se snaží zformovat paralelní vyjednávání o klimatu.

Washington se podle nich navíc hlásí k ústupkům pouze verbálně. Podporuje sice nové, k životnímu prostředí šetrné technologie, z obav před zpomalením hospodářského růstu ale žádné zásadní změny nechystá.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je plán dobrým společným základem, na kterém lze stavět. Její ministr životního prostředí Sigmar Gabriel ho však nazval trojským koněm, který má rozbít světovou dohodu o zkrocení emisí.

Pozorovatelé přesto nevylučují, že se Merkelové podaří - vzhledem ke vzájemným velmi dobrým osobním vztahům - přimět Bushe k nějakým ústupkům.

Investice pro Afriku

Německá kancléřka ale sleduje i druhý hlavní úkol: povzbudit investice v Africe.

"Ti, kdo dnes uznají Afriku za místo k investicím, sklidí zítra ovoce," řekla Merkelová po setkání s významnými německými průmyslníky. Upozornila, že Afrika má významný potenciál rozvoje. Němci navrhují pro pomoc Africe akční plán, který by měl zajistit průhlednější i účinnější distribuci finančních zdrojů, jež dostává Afrika od vyspělých zemí.

Zvýšená odpovědnost při správě zahraniční pomoci by měla přispět k budoucímu růstu a k boji proti chudobě. Velká část pomoci jde ale na těžební projekty. Tak se stalo, že Nigérie, s bohatými ropnými zdroji, spolkne 18 procent pomoci pro Afriku.

"Současný plán pomoci proto klade velký důraz na transparentnost," říká německý ministr financí Peer Steinbrück.


Priority summitu v Německu
klimatické změny
Německo coby předsednická země G8 hodlá rozšířit závazky obsažené v Kjótském protokolu po roce 2012, kdy vyprší první období závazků. Kancléřka Merkelová chce prosadit závazek omezit do konce století oteplení planety o dva stupně v porovnání s předindustriální érou. USA se zatím závazkům v této oblasti brání.
pomoc africe
Africké země potřebují další peníze na boj proti chudobě. Berlín tvrdí, že by měly nejprve prokázat, že dovedou investice náležitě využít. Měly by zlepšit dozor nad finančními toky, zdokonalit daňový systém a zprůhlednit rozpočtová opatření. Podle nezávislých organizací pohltí 55 procent rozvojové pomoci deset zemí, včetně relativně bohaté Nigérie.
světová ekonomika
Na summitu se bude jednat především o vysokých a nestabilních cenách energie, které by mohly ohrozit hospodářský růst.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů