Pátek, 26. dubna 2024

Proti kůrovcům jsou lesy na Litoměřicku ochráněny

Proti kůrovcům jsou lesy na Litoměřicku ochráněny

Lesníci se na případnou kalamitu připravili. V lesích jsou stovky lapáků a lapačů

LITOMĚŘICKO - Proti kůrovcové kalamitě by měly být lesy na Litoměřicku ochráněny. Slibují to lesníci Lesů České republiky. Zvýšené nebezpečí napadení lesů v okrese způsobilo jednak jarní suché počasí a především lednový orkán Kyrill. Po něm zůstalo v lesích na Litoměřicku více než dvaadvacet tisíc kubíků padlého dřeva.

„Očekáváme, že se nám případnou letošní kalamitu podaří podchytit a lesy nebudou ve větší míře napadeny. Provedli jsme velkou řadu preventivních akcí,“ upozorňuje Luděk Šír, lesní správce Lesů ČR na Litoměřicku. Jak ještě dodal, lesníci položili v okrese více než  šest set třicet návnadových kmenů lapáků, které budou po náletu kůrovců odvezeny z lesů. Dalším opatřením pak byla příprava zhruba stejného počtu feromonových lapačů.

Přípravu na invazi kůrovců nepodcenili ani v litoměřických městských lesích. „Přijali  jsme  klasická opatření, v našich lesích jsme umístili třicet čtyři feromonových lapačů a čtrnáct lapáků. Navíc se snažíme ihned odstraňovat napadenou hmotu,“  sdělil Deníku Vladimír Kolář, vedoucí organizační složky lesního hospodářství na litoměřickém MÚ.

Jedním z nejdůležitějších opatření ale je, aby byly v co nejkratším termínu odstraněny následky lednového orkánu. Poškozené stromy jsou v lese totiž největším lákadlem pro kůrovce.

„Ke konci května máme zpracováno přes devatenáct tisíc kubíků dřeva. V termínu, který byl stanoven, tedy do konce června, bychom zbylé tři tisíce kubíku bez problémů ztihli odtěžit. Potíže však způsobil květnový silný vítr, kdy nám v revírech spadly další čtyři tisíce kubíků dřeva,“ říká Luděk Šír s tím, že se konečný termín protáhne do konce července.

„S těžbou jsme téměř hotovi. Z počátečních šestnácti set kubíků zbývá již jen stovka,“ doplnil Kolář.

Podle Aleny Vojáčkové, která zajišťuje státní správu obecních a městských lesů na Litoměřicku jsou na boj s kůrovci připraveni i na Úštěcku, kde jsou největší plochy smrkových porostů. Kůrovec, lýkožrout se navrtává právě u smrkového dřeva pod jeho kůru, kde následně klade larvy, které se živí lýkem. To je však současně hlavní výživou pro strom. Mnohdy smrky po napadení a přerušení lýkových pletiv usychají.
 Michal Závada
http://litomericky.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů