Čtvrtek, 28. března 2024

G8 se shodla na nezbytnosti snižování emisí skleníkových plynů

G8 se shodla na nezbytnosti snižování emisí skleníkových plynů

Jako dílčí úspěch hodnotí závěry klimatických diskusí na summitu osmi nejbohatších ekonomik světa – G8 – v německém Heiligendammu místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík. „Viditelným krokem vpřed je, že se státy G8 dokázaly shodnout na tom, že nárůst emisí skleníkových plynů je třeba zastavit a začít je významně snižovat. Oproti očekávání, že USA dohodu zbourají, nakonec i George Bush souhlasil s nezbytností společné akce ekonomicky rozvinutých i rozvíjejících se zemí na půdě OSN k uzavření dohody o dalším postupu po skončení platnosti Kjótského protokolu do roku 2009,“ říká Bursík.

„Angela Merkelová udělala za předsednickou zemi, co mohla. Závěry z Heilgendammu jsou cestou k nezbytnému závazku snížení emisí CO2 o 50 % do roku 2050 (ve srovnání s rokem 1990),“ říká Martin Bursík.

Státy G8 se ale shodly na tom, že jednání o budoucnosti ochrany zemského klimatu musí začít již letos na prosincové 13. konferenci smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o ochraně klimatu a 3. zasedání smluvních stran Kjótského protokolu na indonéském Bali tak, aby mohla být skončena do roku 2009. To je nutné proto, aby poté bylo možné plynule navázat na současné závazky Kjótského protokolu, jehož platnost skončí v roce 2012.

„Evropská unie je tahounem ochrany klimatu a pro ČR je obzvlášť významné, že dohody o dalším postupu by mělo být dosaženo v roce 2009, kdy budou právě Češi v první polovině roku EU vést,“ říká Martin Bursík. Připomněl, že i programové prohlášení vlády počítá s „aktivním prosazováním opatření k účinné ochraně klimatu“ na úrovni EU. „MŽP prosazuje, aby ochrana klimatu byla jednou z hlavních priorit vládní politiky v oblasti životního prostředí v rámci českého předsednictví,“ dodává ministr.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů