Pátek, 29. března 2024

V Bratislave začnú v pondelok premávať ekologické trojkolky

V Bratislave začnú v pondelok premávať ekologické trojkolky
BRATISLAVA
Päť ekologických trojkoliek s originálnym dizajnom začne v pondelok 11. júna premávať po Bratislave. Slovensko sa tak stane 18. štátom sveta, kde budú v tejto sezóne premávať.
Trojkolky, tzv. trixi mobily, svojou jazdou podporia program Greenways (Cesty pre zdravý život), ktorý od roku 2004 vyhlasuje Nadácia Ekopolis. Poslaním programu je pomôcť vytvárať trasy pre rekreáciu, šport, nemotorovú dopravu a podporiť tak zdravý životný štýl.

Od roku 2004 Greenways podporil úpravu 175 km ciest. V minulom roku v rámci programu upravili 115 km trás medzi Bratislavou a Moravským Sv. Jánom, pri Turčianskych Tepliciach, medzi Zvolenom a Banskou Bystricou a v Prešove. Podľa PR manažérky Nadácie Ekopolis Henriety Hrinkovej sú trixi mobily klasifikované ako bicykle.

"Vybavené sú prídavným elektromotorom a dosahujú maximálnu rýchlosť 25 km/h," uviedla. Kabína z polyetylénu je úplne recyklovateľná a vodič v nej pohodlne odvezie dvoch cestujúcich. Trojkolky sú dlhé vyše tri metre, vážia 144 kíl a od roku 1997 sa vyrábajú v Berlíne.

V súčasnosti jazdia takmer v každom európskom meste. Trixi mobily budú premávať po vytypovaných trasách Bratislavy a poslúžia domácim i turistom na presuny, stačí zamávať na vodiča. Stanovištia budú mať na autobusovej stanici, na Námestí SNP, Kamennom námestí, Námestí Ľ. Štúra, v osobnom prístave a v Auparku.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů