Sobota, 20. dubna 2024

Masivní kácení likviduje vzácnou přírodní lokalitu

Masivní kácení likviduje vzácnou přírodní lokalitu

PŘEDMĚŘICE/LOCHENICE -  K hrubému porušování zákona O ochraně přírody a krajiny dochází v oblasti písníku Správčice. Kácení porostů na pozemcích soukromých vlastníků překračuje dovolenou mez a nebere konce.

První zmínku o nepovolených aktivitách zjistili rybáři, kteří se o písník starají, při běžné pochůzce. „Rybářská stráž nemohla některé úseky ani zkontrolovat. Dochází k oplocování pozemků až ke břehům a nekontrolovatelným odchytům ryb i bez povolení. O kácení mladých stromů držících břehy nemluvě,“ řekl Rudolf Burian z rybářského výboru 3 MS.

Kácení a pálení bez povolení

„Skutečně po provedení místního šetření jsme spolu se starostou Lochenic Karolem Kompasem konstatovali, že situace je neúnosná. Za pravdu nám dalo i šetření České inspekce životního prostředí,“ sdělila starostka Předměřic Stanislava Marková, která obdržela stížnost rybářů. Oblast Správčického písníku má dle územního plánu obce Lochenice statut biocentra. Na takovémto území nejsou zásahy do přírody povoleny. Nejedná se o rekreační zónu.

„Především jsme zjistili, že skutečně došlo k porušení zákona o ochraně přírody a krajiny, a to tím, že osoby, které kácení a vypalování v tomto rozsahu prováděly, neměly od obce povolení k této činnosti. Šetření je teprve v počátcích a více informací zatím nemáme. Necháme k případu vyjádřit hlavně majitelku pozemků,“ podotkl Marek Beránek z České inspekce životního prostředí v Hradci Králové.

Majitelkou dotčených pozemků je Romana Staňková, která je pronajala několika osobám. K problému se odmítla telefonicky vyjádřit. „Bohužel není možné nikoho na místě zastihnout a pokud ano, tak pak nás ingnorují,“ prozradil Burian. Auta, která na březích stojí, tady také nemají co dělat. „Na příjezdové komunikaci od Lochenic je umístěna značka zákaz vjezdu, ale majitelé vozidel si jí nevšímají. Už několikrát byla zničená. Policie zde nemůže hlídkovat pořád,“ řekl Karol Kompas.

Kromě masivního kácení začaly na břehu vyrůstat obytné bungalovy, sociální zařízení nebo i základy pro větší stavby. „V tomto případě jsme odeslali podnět k zahájení šetření na stavební úřad a čekáme, jak to dopadne,“ dodala Marková.


Silvie Růčková

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů