Čtvrtek, 28. března 2024

Evropská cesta byla plná překvapení

Evropská cesta byla plná překvapení
Ještě unaven z transatlantického přeletu ze Sofie do Washingtonu, bude prezident George Bush dnes spěchat do Senátu, aby se pokusil resuscitovat reformu amerického imigračního systému.

Pokud by tato legislativa, kterou Bush prosazuje už od od konce 90. let, spadla pod stůl, nezbývalo by už prezidentovi vlastně nic tak podstatného, co by chtěl a mohl ve zbytku svého prezidentství ve vnitřní politice změnit.

V Bílém domě ani v amerických médiích tak asi ani nezbude čas na zhodnocení prezidentovy evropské cesty. Pokud jde o obě její hlavní témata, tedy o otázku americko-evropského dohadování o klimatických změnách a o problém protiraketového štítu, který se Rusku vůbec nelíbí, byla to ovšem cesta velkých překvapení.

S prvním přišel Bush už v předstihu, kdy před odjezdem do Evropy vyhlásil, že "Spojené státy berou vážně" problém klimatických změn a chtějí se podílet na globálním plánu k omezení skleníkových plynů. Bílý dům tím ve chvíli, kdy média spekulovala, že summit G8 v německém Heiligendamnu skončí katastrofou, naznačil, že kompromis je možný.

Ten se nakonec povedl a Bush jej může považovat za své vítězství. Spojené státy na summitu souhlasily s tím, že "vážně posoudí" evropské plány na omezení světové produkce emisí do roku 2050. Prohlášení ovšem nezahrnuje žádné závazné cíle, jak to původně požadovala německá kancléřka Angela Merkelová, zaštiťující v této věci názor celé Evropské unie.

Rámcový souhlas USA umožňuje, aby Evropa pokračovala v jednáních o globální dohodě, jež by měla nahradit Kjótský protokol, k němuž se Spojené státy nepřipojily a který vyprší v roce 2012. Summit zároveň přistoupil na americký názor, že jednotlivé země by si měly samy určit postup ke snížení emisí. Pro prezidenta Bushe to znamená, že na mezinárodní polické scéně, pokud jde o globální oteplování, už nemůže být obviňován, že sabotuje snahu světového společenství.

V chladu, který v posledních měsících zavanul do vztahů USA a Ruska, to byl ruský prezident Vladimir Putin, kdo překvapivě zamíchal jednacími kartami. Během setkání s Bushem na summitu G8 nechal bez odpovědi jeho předchozí pražskou poznámku, že ruská demokracie se vykolejila, a zamířil k nejcitlivějšímu bodu aktuálních bilaterálních vztahů.

Putinovo oznámení, že Moskva by mohla zapojit ázerbájdžánský radar do americké protiraketové obrany, ovšem nelze ze strany Američanů označit za nadějný kompromis, nebo dokonce diplomatický průlom.

"Myslím, že je skutečně příliš brzy na to říci, kam to vše povede," komentoval situaci americký poradce pro národní bezpečnost Stephen Hadley. Teprve v dalších jednáních, z nichž prvním může být na začátku července osobní schůzka Bushe s Putinem v soukromém dovolenkovém sídle amerického prezidenta, se uvidí, co Moskva sleduje.

Dosavadní výklady jsou na americké scéně velmi opatrné. Podle Reginalda Dalea z Centra pro strategické a mezinárodní studia ve Washingtonu, by bylo dobré, kdyby Moskva chtěla otevřít dialog. "Ale stejně možné je, že Rusové jen blafují. Může jít jen o zdržovací taktiku, blafovat a dále rozdělit Evropany," řekl Reginald Dale.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů