Pátek, 29. března 2024

Umění v gotickém ambitu velebí přírodu

Umění v gotickém ambitu velebí přírodu
Může výstava propagovat lásku k přírodě, aniž by se stala ekologickou agitkou? V gotických ambitech pražského Karolina se to podařilo nevelké výstavě Na cestě přirozenosti, která potrvá do 21. června. Své fotografie tam vystavuje německý biolog Bernd Schlag a český geolog Pavel Blaženín, kameny s kresbami a rytinami výtvarník Zdeněk Hajný.

Oba přírodovědci mají stejný přístup k fotografování. Ukazují téměř abstraktní detail přírodního celku - kamení na dně potoka, krusty ledu přimrzlé na stoncích trávy, vrcholky skály, které trůní jako želva v pestrobarevném pozadí podzimního lesa. Není důležité rozpoznat, co konkrétně na snímku je a z které lokality záběr pochází. Podstatný je "obraz" - sytá barevnost, mnohotvárnost struktur a energie vyzařující z fotografií.

Zdeněk Hajný představuje svérázné spojení současného umění s prehistorií. Hledá kameny s výraznou kresbou mineralogických usazenin nebo otiskem rostlinných fosilií a jemnou linkou je dokresluje a vyrývá. Jeho zásahy jsou na první pohled nepostřehnutelné, teprve při delším pohledu se otevírají krajiny s řekou a stromy. V Karolinu vystavuje "rytiny" na mramorových deskách, jejichž stáří tvůrce odhaduje až na 600 milionů let.

Výstava má silný meditativní náboj. Promyšlená instalace neruší gotické prostory, fotografie jsou umístěny na dřevěných malířských stojanech uprostřed ambitu. V prvním sále je dlouhý pruh osázený trávou. V expozici zní duchovní hudba - chorály se střídají se zpěvem buddhistických mnichů.

Dřevěná konstrukce na konci ambitu symbolizuje kapli, za ní je z tisíců drobných kamínků a pěti velkých valounů postavena zenová zahrada. Ve spojení s gotikou tvoří překvapivě harmonický celek.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů