Čtvrtek, 28. března 2024

AČVE: V 80 pct prověřených studní voda nebyla pitná podle norem

AČVE: V 80 pct prověřených studní voda nebyla pitná podle norem

Kohoutky u umyvadel Praha - Voda ze zkoumaných soukromých studní v 80 procentech případů alespoň v jednom parametru překročila normy pro vodu pitnou. ČTK to dnes sdělila Asociace pro čistou vodu v Evropě s tím, že vzorek zahrnuje řádově tisíce studní v různých místech ČR. Nejčastějším problémem je podle mluvčího asociace Stanislava Spurného nadměrný obsah dusičnanů, takzvaná vodivost, a přílišná tvrdost.

Například pro dusičnany platí maximální hodnota 50 miligramů na litr a u vody pro kojence deset miligramů na litr. Velká část zkoumaných studní ale vykazovala podle asociace hodnoty až několikanásobně vyšší.

Asociace proto doporučuje všem, kteří odebírají vodu ze studní pro pitné účely, aby věnovali zvýšenou pozornost její kvalitě. V případě jakýchkoliv pochybností by se lidé podle Spurného měli obrátit na odborníky, kteří zajistí rozbor vody. V případě její závadnosti lze pak kontaktovat firmy, které umí poradit s kvalitou vody a navrhnout vhodné řešení.

Studnu jako jediný zdroj vody pro domácnost používá v Česku zhruba osm procent obyvatel. Na 92 procent lidí je napojeno na vodovod. Někteří odborníci potvrzují, že řada domácností zásobovaných vodou ze studny nevěnuje péči o kvalitu vody dostatečnou pozornost. Mnohdy přitom stačí studnu pravidelně vyčistit.

Asociace pro čistou vodu v Evropě je podle svých stanov uvedených na webových stránkách dobrovolné, nevládní a neziskové sdružení občanů a právnických osob, které spojuje odborný či profesní zájem o technologie úpravy vody. Cílem asociace je poskytovat osvětu v otázce pitné vody a podílet se na vývoji technologií pro její úpravu. Údaje o kvalitě vody ze studní dala asociace podle Spurného dohromady z informací od svých členů.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů