Čtvrtek, 28. března 2024

Všechny lahve i plechovky mají být na zálohu

Všechny lahve i plechovky mají být na zálohu
Skleněné i plastové lahve, nápojové plechovky - to vše by mělo být zálohováno. Vyplývá to z návrhu ministerstva životního prostředí, jenž by reálně mohl začít fungovat za dva roky.

"Téměř na všechny nápojové obaly bude záloha," říká hlavní poradce ministerstva životního prostředí Daniel Vondrouš. Dosud Češi vracejí pouze skleněné lahve, jež se posléze znovu plní. Nově se výkup má týkat i takzvaných jednocestných obalů, čili ostatních skleněných lahví, PET lahví a plechovek. Ty všechny by měly být vykupovány za 6 korun. "Záloha na jednocestné obaly bude dvojnásobná proti záloze na ty opakovaně využitelné. U větších, například dvoulitrových lahví, to může být ještě víc," prozrazuje Vondrouš.

Povinnost zálohovat má být paušální - od hypermarketů po malé stánky s občerstvením. "Každý, kdo nabízí balené nápoje, bude muset brát obaly zpátky," dodává Vondrouš. Masové vykupování se má řešit prostřednictvím automatů, nebo "ručně". Většina z vratných láhví by se po vypláchnutí měla znovu plnit. Zbytek obalů by se recykloval.

Od záměru si ministerstvo slibuje, že zamezí, aby láhve a plechovky končily na skladkách, ve spalovnách, v horším případě v kamnech nebo v přírodě. "Cílem je zásadním způsobem zvýšit objem recyklovaných materiálů," zdůvodňuje mluvčí Jakub Kašpar. Podle resortu je dnes opětovné využívání zálohovaných lahví 95 procent, zatímco například u PET lahví je sotva poloviční. "Návyky Čechů ve třídění odpadů se sice dlouhodobě zlepšují, nicméně brzo dosáhnou svého stropu," doplňuje hlavní poradce Vondrouš.

Proti ministerstvu životního prostředí se však staví Potravinářská komora. "Uskutečnění záměru by si vyžádalo investice v řádech desítek miliard korun. Negativní dopad by byl především pro spotřebitele, obchod i výrobce. V konečném důsledku by se významně mohla omezit nabídka a kvalita služeb zejména u malých prodejců," uvádí mluvčí komory Zbyněk Boublík.

Podobné obavy má i Ministerstvo průmyslu a obchodu. "Platí, že čím méně stát zasahuje podobnými regulacemi do trhu, tím lépe. Projekt by měl na obchodníky obdobné dopady jako povinné zavedení registračních pokladen," tvrdí mluvčí resortu Tomáš Bartovský.

Ministerstvo životního prostředí podle Vondrouše zvýšené náklady u výrobců nápojů předpokládá, ovšem přesnější odhad zatím nemá. Námitky chce ale brát v potaz.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů