Čtvrtek, 28. března 2024

Přepravcům odpadů zřejmě přibudou povinnosti

Přepravcům odpadů zřejmě přibudou povinnosti

Praha - Bez výhrad postoupila legislativní rada vládě návrh novely odpadového zákona, který zpřísní pravidla pro přeshraniční přepravu odpadů. Technická novela uloží více povinností firmám, které se převozem odpadů zabývají. Převážené odpady mají být přesněji evidovány a dokumenty budou muset firmy uchovávat nejméně tři roky, řekl novinářům po zasedání legislativní rady ministr bez portfeje Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Opatření mají pomoct v ochraně proti černému obchodu s odpady, jehož důsledky se v Česku projevily na počátku minulého roku. Zejména na severu Čech tehdy vznikly nelegální skládky německého odpadu.

Vedle přísnější evidence novela ukládá povinnost označovat vozidla, která odpad převážejí. Firmy budou muset řidiče vozů také informovat, jaký druh nákladu vezou.

Po projednání vládou normu posoudí sněmovna a Senát, novelu tedy čekají ještě měsíce schvalování. Nová pravidla pro přeshraniční přepravu odpadů v rámci Evropské unie začnou nicméně platit už od 12. července. Transport se začne se řídit evropským nařízením z loňského roku. Přeprava odpadů k odstranění do Česka bude nadále zakázána.

Česko se brání dovozu odpadu ze zahraničí, kde jsou ceny za jeho likvidaci vyšší, dlouhodobě. Ministerstvo životního prostředí několikrát zamítlo žádosti o dovoz desítek tun odpadů z Německa, spáleny měly být ve spalovnách v Liberci a Praze. Návrh nové odpadové směrnice počítá s uvolněním pravidel, takže v budoucnosti by stát dovozu zabránit nemohl. Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) proto chce návrh změnit, o nové odpadové směrnici budou ministři životního prostředí EU jednat koncem června.

O změnách chystaných k 12. červenci informují na svých internetových stránkách ministerstvo životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí. Nově je například v příloze nařízení závazně stanovena forma a obsah dokladu, který musí doprovázet zásilky odpadu, k nimž není třeba souhlasu.

Zdroj:Vláda
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů