Čtvrtek, 28. března 2024

Doporučení starostovi Opatovic opustit projekt spalovny neprošlo

Doporučení starostovi Opatovic opustit projekt spalovny neprošlo

Opatovice nad Labem (Pardubicko) - Opozičním zastupitelům Opatovic nad Labem na Pardubicku se nepodařilo prosadit doporučení starostovi obce, aby odstoupil z funkce v představenstvu společnosti na výstavbu velké spalovny odpadů EVO. Na jednání zastupitelstva ve středu večer návrh o jeden hlas neprošel. ČTK o tom informoval šéf opozičního Sdružení pro Opatovice a Pohřebačku Zdeněk Fiala.

"Aby nedošlo k nějakému rozporu se zákonem, když starosta figuruje v představenstvu firmy jako soukromá osoba a Opatovice nemají žádný majetkový podíl ve společnosti, jsme navrhovali usnesení ve znění doporučení starostovi obce Opatovice na odstoupení z postu místopředsedy akciové společnosti. Návrh bohužel neprošel v poměru osm ku sedmi," uvedl Fiala.

Kritici starostovi vytýkali, že nesplnil svůj předvolební slib a po opětovném zvolení do funkce v čele obce neodstoupil z pozice člena představenstva společnosti na výstavbu spalovny odpadu EVO Opatovice. Kohout se ve firmě přejmenované na EVO Pardubice stal v březnu místopředsedou představenstva.

Starosta neplnění slibu odmítá a nespatřuje v celé věci problém. "Kdyby spalovna měla být v Opatovicích, byl by to jasný střet zájmů, protože bych si jako místopředseda představenstva psal jako starostovi. Jelikož se firma přejmenovala na EVO Pardubice a nebude už svoji aktivitu provozovat na území naší obce, zůstal jsem tam, a to i proto, že mne zajímá odborná stránka věci," řekl ČTK před časem starosta.

Spalovna v Opatovicích měla v první fázi likvidovat 96 000 tun komunálního odpadu ročně a produkovat 30 000 tun popílku a škváry, ve druhé etapě až dvojnásobek. Lidé ze sousedních Opatovic a Čeperky vloni v referendech výstavbu spalovny zamítli a zakázali svým radnicím se projektu účastnit. Pardubický kraj, který je jediným akcionářem společnosti, se zatím nedokázal dohodnout na nájemních podmínkách s vlastníkem areálu opatovické elektrárny, společností International Power, kde mělo zařízení stát. Záměr proto pozastavil a do konce června by mělo představenstvo firmy najít novou lokalitu pro výstavbu. Zároveň se firma přejmenovala na EVO Pardubice a sídlo přenesla na adresu Pardubického kraje.

Za funkci v představenstvu firmy EVO nedostávají členové s výjimkou předsedy podle Kohouta žádné pravidelné odměny. On sám vloni dostal pouze 25 000 korun hrubého jako mimořádnou odměnu na krytí nákladů spojených s činností v představenstvu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů