Pátek, 26. dubna 2024

Voda na jihu Čech má stále vynikající kvalitu

Voda na jihu Čech má stále vynikající kvalitu

Kvalitu vody v přírodních koupalištích sledují hygienici. Pracovníci Krajské hygienické stanice odebírali v tomto týdnu už potřetí v letošní sezóně vzorky vody v koupacích zónách jižních Čech. Hygienici prozatím nezaznamenali výrazně zhoršenou kvalitu vody. 

Jak uvedl mluvčí Krajské hygienické stanice František Kotrba, lokality na orlické přehradě Podolsko a Vojníkov vyšly v pořádku, bohužel zvýšený výskyt toxických sinic v Orlíku byl zaznamenán u autokempu Radava. Vynikající kvalitu má ale tradičně tento rok voda v lipenské přehradě, kde se měří u pláží v Horní Plané, Černé v Pošumaví a v Lipně nad Vltavou. V těchto třech lokalitách byla voda vynikající. Hygienici tento týden také zkontrolovali dva rybníky na Jindřichohradecku, a to Staňkovský rybník, který měl výbornou kvalitu vody, a rybník Hejtman, kde byla mírně snížená průhlednost vody a mírně zvýšený výskyt sinic.

Současné vysoké teploty neovlivňují ani kvalitu pitné vody, hlavně díky zvýšené péči vodohospodářů. Podle mluvčí společnosti 1.JVS, která provozuje vodovodní sítě na jihu a západě Čech, Jitky Kramářové voda odpovídá všem hygienickým požadavkům: "Hlavní změnou, kterou odběratelé v teplém počasí mohou zaregistrovat, je vyšší teplota vody z kohoutku ve srovnání se zimním obdobím a to i o několik stupňů. Doporučujeme vodu odtočit a před pitím vychladit do chladničky. Odpovídající kvalitu pitné vody v teplém počasí se daří udržovat zejména díky četnější laboratorní kontrole a zodpovědnému přístupu při úpravě vody, zejména dezinfekci."

Vlivem silného a dlouhotrvajícího slunečního záření dochází podle Jitky Kramářové ve vodě odebírané z povrchových toků k rychlejšímu růstu řas a dalších vodních mikroorganismů, které jsou v pitné vodě nežádoucí. Složitější pak bývá i její úprava, zvyšují se například dávky chemických činidel, které vodu ošetřují. Na vodu odebíranou z podzemních vrtů má slunce a vysoké teploty minimální vliv.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů