Středa, 24. dubna 2024

Majitel Hamé musí obhájit svůj ranč

Leoš Novotný chce přestavět hájenku v chráněné rezervaci pro soukromé účely. Ochranáři si vyžádali posudek. Obávají se, že stavba zničí tamní přírodu.
Majitel Hamé musí obhájit svůj ranč

 Radějov/Podnikatel Leoš Novotný plánuje v přírodní rezervaci Kútky u Radějova na Hodonínsku přestavět hájenku Na Pustích v lovecký ranč. Ochranáři si nyní u krajského úřadu vyžádali, aby odborníci posoudili, jaký bude mít záměr dopad na životní prostředí.


"Důvodem pro pokračování posuzování byly připomínky Agentury ochrany přírody a krajiny Správy Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty (CHKO). Doporučila to i obec Radějov a městský úřad ve Veselí nad Moravou," potvrdil Petr Holeček z krajského úřadu. V praxi to bude znamenat, že Novotný musí nechat zpracovat posudek autorizovanou osobou a kraj pak nechá vyhotovit posudek oponentní. Po všech zákonných lhůtách se uskuteční i veřejné projednávání v Radějově, kam může přijít kromě dotčených osob kdokoliv. To však znamená pozdržení přestavby na dlouhé měsíce, což se podnikateli nehodí.


Potravinářský magnát Novotný má v chráněné krajinné oblasti kromě hájenky pronajatou oboru Radějov. Vysadil zde spárkatou zvěř a věnuje se myslivosti. V ranči se bude rekreovat jeho rodina. Ochranáři se bojí, že výstavba objektu, jenž má mít i bazén, zničí v rezervaci vzácné druhy rostlin a živočichů. Zvěř podle nich nebude mít klid, pokud do hájenky budou jezdit návštěvy.
"Momentálně čekáme na výsledky posudku," sdělil vedoucí správy Jiří Němec z CHKO Bílé Karpaty v Luhačovicích.

Lesům nevadí

Lesy České republiky, které šéfovi Hamé pronajímají část lesa a které mu také prodaly hájenku, s ním problém nemají. "Co se týká ochrany lesních porostů proti škodám zvěří, tak nájemce nad rámec uzavřené smlouvy provádí na své náklady kontroly lesních oplocení mladých porostů," uvedl lesní správce Bohumil Pipal. Majitel akciové společnosti Hamé Babice Leoš Novotný se všem nařčením a obavám brání. A to i přesto, že proti jeho záměrům se staví nejen ochranáři, ale i někteří lidé a několik starostů z okolních obcí.


"Stavba je zcela v souladu s řádem Lesů České republiky. Stavební povolení mám, přírodu neohrožuji," uvedl již dříve na tiskové konferenci Leoš Novotný, který je nyní mimo republiku. Ten si také musí nyní vybrat a zaplatit zpracovatele dokumentace vlivu na životní prostředí.
O podnikateli Novotném se v souvislosti s oborou nemluví poprvé. Už dříve usiloval o to, aby tudy nemohli projíždět cyklisté. Podle něj jezdí mimo vyznačené trasy a plaší zvěř.

ZUZANA LIPÁROVÁ

Zdroj:  Hodonínský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů