Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové chystají na první prázdninový týden pomoc Šumavě

Ekologové chystají na první prázdninový týden pomoc Šumavě

Plzeň - Ekologové z Hnutí Duha naplánovali na první prázdninový týden akci na pomoc Šumavě. Až několik desítek lidí denně bude vyjíždět z tábora na Antýglu na Klatovsku za programem, který zahrnuje mimo jiné i pomoc při oživení rašelinišť nebo kosení luk, rozšiřování informačních publikací pro turisty a další činnosti, uvedla Michaela Pichlová z Hnutí Duha.

"Šumava 007 je otevřena každému. Účastníci potřebují jen stan, kolo a dobrou náladu. Mohou přijet na celý týden nebo třeba na jediný den," řekla Pichlová. Informace o akci i její podrobný program jsou na internetové stránce www.hnutiduha.cz. Mezi atrakce bude patřit noční váchalovské putování Šumavou, koncert harmonikářky Jany Vébrové nebo exkurze do posledních zbytků smrkových pralesů na Modravsku.

Cílem akce je podpořit přírodu v národním parku. Účastníci tábora budou například rozvážet do šumavských penzionů a hotelů na kolech informační materiály, které turistům vysvětlují ochranu šumavské divočiny. Při lesních hlídkách chtějí kontrolovat, zda mechanizace nezpůsobuje při těžbě polomů v národním parku nadměrné škody.

Přiloží také ruku k dílu a budu pomáhat rašeliništím tím, že budou zahrazovat staré meliorační kanály, které z rašelinišť a podmáčených horských lesů odvádějí vodu. Správcům parku ulehčí práci při hrabání a kosení mokřadní louky. Lidem v horských obcích chtějí pomáhat s instalací silikonového těsnění do oken, aby nemuseli plýtvat palivem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů