Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Životní prostředí - České firmy se nejvíce z evropských zajímají o dopad vozového parku na životní prostředí. Malé společnosti ve stejné míře jako velké. Vozidla s katalyzátorem jsou však téměř jediný typ vozidel šetrný k životnímu prostředí, o kterém lze říci, že je široce rozšířen a využíván. Alternativní zdroje jsou velice vzácné, kromě LPG v Polsku, Itálii a Francii.
Managementy společností čekají na impuls k vybavování vozidly šetrnými k životnímu prostředí. Hlavní stimul vidí v cenách (výhodnější ceny, státní dotace), uvítali by také větší dostupnost čerpacích stanic a možnost výběru vícero typů ekologických vozů.

Společnost TNT Post ČR prošla jako jediný distributor reklamních letáků v zemi úspěšně auditem ISO. Získala certifikát ISO 9001:2001 a na zisk dalšího prestižního certifikátu se připravuje.
Auditem, který posuzuje kvalitu poskytovaných služeb, prošla i TNT Post Slovensko a také společnosti Dimar a Dimar SK. Audit provedla renomovaná mezinárodní společnost Bureau Veritas Certification. "Zkvalitnili jsme systém řízení, eliminovali nedostatky a možná rizika. Mnoho zákazníků dnes vyžaduje dodavatele pouze s certifikovaným systémem," řekl Petr Zháňal, generální ředitel TNT Post pro střední a východní Evropu. TNT Post ČR chce dále zdokonalovat své služby i interní chod firmy, i proto usiluje i o certifikát ISO 14001, který je zaměřen na ochranu životního prostředí.

Prostějov hodlá v příštím roce provést změny v městské hromadné hromadě. Zrušení málo využívaných linek či posílení nejdůležitějších spojů navrhuje studie, kterou si radnice nechala zhotovit. "Jejím cílem bylo zjistit, zda Prostějované MHD využívají. Tento druh dopravy chceme podporovat, protože to přispěje ke zlepšení životního prostředí. Návrhy posoudí komise a zapracujeme je do jízdního řádu na příští rok," uvedl starosta Jan Tesař.
Město od zlepšení a zefektivnění MHD očekává úbytek aut ve městě, která patří k největším zdrojům prachu v ovzduší ve městě. Na 1000 obyvatel v Prostějově připadá 369 aut. MHD ve městě provozuje společnost FTL, město na službu ročně doplácí 18,5 mil. Kč. Právě snaha snížit ztráty byla jedním z důvodů, proč si město studii nechalo u ostravské firmy Unimo zhotovit. MHD v Prostějově ročně přepraví zhruba 3,5 mil. cestujících. Mohou využít 19 řádných a dvou bezplatných linek.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů