Středa, 24. dubna 2024

Horší odpadovou politiku EU chtějí ministři životního prostředí

Horší odpadovou politiku EU chtějí ministři životního prostředí
Společná tisková zpráva STUŽ a Hnutí DUHA

Návrh na podstatné zhoršení odpadové politiky EU je výsledkem včerejšího jednání Rady ministrů životního prostředí v Lucemburku - podle názoru českých i evropských nevládních ekologických organizací. Rada se dohodla na návrhu nové odpadové směrnice bez měřitelných cílů pro prevenci a recyklaci odpadů, zato s významnou podporou spaloven odpadů. Ekologické organizace se obávají, že schválení odpadové politiky v této podobě by znamenalo hrozbu pro zdraví lidí a životní prostředí a zvýšilo emise skleníkových plynů. Další osud návrhu směrnice má v rukou Evropský parlament, který ji bude projednávat v tzv. druhém čtení, patrně začátkem roku 2008.

"Rada ministrů odsunula rozhodnutí o opatřeních, jež by pomohly rozhýbat recyklaci či omezily množství odpadů a které v únoru schválil Evropský parlament (1). Podkopává se tím snaha členských států zvýšit míru recyklace, zvýšit surovinovou efektivnost a omezit exhalace skleníkových plynů,“ uvedl ing. Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA.

Ministři ŽP členských států EU sice hlasovali pro pětistupňovou hierarchii nakládání s odpady (na prvním místě je prevence, opakované použití, následuje recyklace, poté spalování a poslední možností je skládkování), ale Německo prosadilo, aby se stala pouze nezávaznou politickou proklamací. Rada zároveň podpořila návrh Evropské komise překlasifikovat spalovny odpadů z „likvidace“ na způsob „využití“ odpadů .

Podle ekologických organizací je ale „zelená nálepka“ pro spalovny pouhým byrokratickým trikem, jak vytvořit v budoucích statistikách příznivější dojem z neefektivního hospodaření s odpady a surovinami. Považují tuto nálepku za kontraproduktivní, přičemž ji prosazuje několik málo členských států a vlivných firem, které tak chtějí získat miliardy euro dotací z evropských fondů.

Podle ministra Martina Bursíka se Rada dohodla alespoň na možnosti členských států zakázat dovoz odpadů např. do spaloven, pokud by byl v rozporu s národním plánem odpadového hospodářství (2).

"Rada ministrů bohužel na rozdíl od europoslanců nenašla odvahu řešit skutečné problémy odpadové politiky a nesdílím proto optimismus ministra Bursíka. Pokud Rada kývla na „zelenou“ nálepku pro spalovny, bude těžko obhajovat zákaz dovozu zahraničních odpadů. Bude-li spalování odpadů evropským zákonem prohlášeno za jeho využití, těžko bude moci ministr Bursík bránit dovozu smetí z Německa a Rakouska. Přinejmenším by následovala další vlna žalob od firem, které si z Česka chtějí udělat laciné smetiště. Je teď na europoslancích, aby chybu Rady napravili,“ konstatoval MUDr. Miroslav Šuta, odborný konzultant STUŽ.

Poznámky:

(1) Tisková zpráva STUŽ ze 13. února 2007: Hlas europoslanců pro lepší prevenci a recyklaci odpadů, proti zvýhodnění spaloven: www.stuz.cz

(2) Tiskové prohlášení MŽP z 28. června 2007: Česká republika bude moci bránit dovozům odpadů ze zahraničí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů