Čtvrtek, 28. března 2024

Karpatské bukové pralesy v Zozname svetového dedičstva UNESCO

Karpatské bukové pralesy v Zozname svetového dedičstva UNESCO
BRATISLAVA - Výbor svetového dedičstva na svojom 31. zasadnutí na Novom Zélande schválil zápis slovenských a ukrajinských karpatských bukových pralesov do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Karpatské bukové pralesy sú výnimočné tým, že vytvárajú reťaz "ostrovov" pôvodného prírodného lesa od najnižšieho po najvyšší lesný vegetačný stupeň v nížinách, pahorkatinách, vrchovinách, hornatinách a vysočinách.

Spoločný projekt Slovenska a Ukrajiny pozostáva z desiatich pralesových lokalít. Z nich štyri sú na území Slovenska, a to tri v Národnom parku Poloniny a jedna v Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva životného prostredia (MŽP) Peter Višváder.

Ide o ojedinelý a vzácny prípad vertikálnej lesnej vegetačnej stupňovitosti so širokým zastúpením ukážok pralesov na relatívne malom území našej krajiny. Je to druhá lokalita svetového prírodného dedičstva na Slovensku, ktorej nominácia sa pripravovala sedem rokov v gescii MŽP v spolupráci s Technickou univerzitou vo Zvolene.

Ako sa v správe rezortu ďalej uvádza, úspech je o to cennejší, že do záverečného schvaľovacieho konania svetového prírodného dedičstva sa zo 183 štátov dostali úspešné nominácie len piatich, okrem Slovenska ešte z Číny, Kórey, Španielska (z Kanárskych ostrovov) a Madagaskaru. Výbor neschválil napríklad nomináciu známeho talianskeho pohoria Dolomity.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů