Rada EU pro životní prostředí bude jednat o selhání kontroly zdravotních rizik geneticky modifikovaných potravin
Diskuse v Radě byla vyvolána novými vědeckými důkazy o negativních zdravotních dopadech u laboratorních potkanů krmených geneticky modifikovanou kukuřicí MON 863 společnosti Monsanto, která již byla schválena k prodeji na evropském trhu jako krmivo i potravina (snížení imunity, abnormální vývoj některých vnitřních orgánů).1) Zmíněné důkazy poukazují na skutečnost, že spotřebitelé, kteří jedí nedostatečně otestované GM výrobky, se bezděčně ocitají v roli laboratorních zvířat zapojených do gigantického genetického experimentu.
„Je skandální, že rizikovost geneticky modifikovaných organismů nebyla vyhodnocena v souladu s legislativou Evropské unie, která požaduje testování dlouhodobých environmentálních a zdravotních dopadů GMO. Nyní ještě ke všemu máme vědecké důkazy o tom, že GM výrobky mohou mít nečekaně škodlivé účinky na lidské i zvířecí zdraví, stejně jako na životní prostředí. S občany EU by se nemělo zacházet jako s pokusnými králíky vystavenými rizikům GMO v potravním řetězci,“ říká Marco Contiero z Greenpeace EU.
Greenpeace vyzvalo ministry, aby zrušili povolení na kukuřici MON 863 udělené společnosti Monsanto, přehodnotili souhrn dokumentů předložených touto společností, a zajistili přesný, nezávislý a transparentní režim hodnocení rizik, který splní zákonné požadavky a bude s to zajistit bezpečnost. Předchozí povolení by měla být pozastavena až do okamžiku, kdy stávající systém bude napraven.2)
„Doufáme, že členské státy dají jasně najevo, že už mají dost nekritického souhlasení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který má podporu Komise, s jakoukoliv žádostí o vpuštění GMO na evropský trh. Většina spotřebitelů si nepřeje jíst GMO a očekává od svých politiků, že upřednostní zdraví svých voličů, bezpečnost potravin a bezpečnost životního prostředí před zajištěním zájmů několika málo agrochemických společností,“ dodává Contiero