Pátek, 29. března 2024

Jsou vodní elektrárny skutečně ekologické?

Jsou vodní elektrárny skutečně ekologické?

Tak na tuto otázku by asi nejlépe odpovědělo Rádio Jerevan, které na dotaz posluchače zda za komunismu budou peníze odpovědělo šalamounsky "U někoho ano a u někoho ne". Když se jde protijaderný aktivista přivazovat k vratům Temelína nese si ve svém srdci heslo: "Voda, vítr, slunce a biomasa", ale když jiný ekologický blouznivec blokuje výstavbu jezů na Labi, tak si zpívá "Ani malý jez, to snad nejde přec. Jen přes naše mrtvá těla, co by toho hodně chtěla"

Vodáci kdysi rádi sjížděli Svatojánské proudy. Poslední vodák, který je opravdu sjel ale bude již ctihodný kmet a za nějakých dvacet let už nebude mezi námi žádný pamětník. Je to ekologické?

To samé s Orlíkem. Já si ještě pamatuji, jak hrad Orlík čněl majestátně nad vodou a přes Vltavu jezdil přívoz. Teď tam může kníže Schwarzenberg skákat na vodní lyže přímo z oken své ložnice.

Když se zamýšlím, nad otázkou zda stavba těchto dvou přehrad byla ekologická neznám odpověď. Elektřina z nich je teď samozřejmě "zelená", ale za jakou cenu?

Velký rachot je teď také kolem kolem čínské vodní elektrárny Sedm soutěsek. Nevím, ale ekologové proti stavbě asi protestují. Ale až poběží všechny turbíny na plný výkon, tak bude Čína v reportech IPCC chválena, za zvýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů a zelení budou jásat. Ovšem tomu milionu Číňanů, kteří se museli vystěhovat, domov nikdo ekologicky neobnoví.

No možná to je příliš vážné téma na první červencový den. Co takhle se zamyslet nad tím, zda je nudismus ekologický? Zauvažuji nad tím. Na první přiblížení bych řekl, že moje první žena určitě ekologická byla. Proč jinak by si ji němečtí zelení v Jugoslávii tajně natáčeli na video?

P.S. Pro mladší generaci, která již možná netuší: Svatojánské proudy na Vltavě byly zatopeny při stavbě Slapské přehrady.

Jiří Hermánek
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů