Pátek, 26. dubna 2024

Němci ignorují ekologické dopady a létají k moři i na víkend

Němci ignorují ekologické dopady a létají k moři i na víkend

BERLÍN - Němečtí turisté na rozdíl od snah vlády dost ignorují ekologické dopady způsobované leteckou dopravou. "Mistři světa v cestování", jak si rádi říkají, létají podle statistik čím dál více.

Trendem posledních let přitom nejsou jedno- nebo dvoutýdenní pobyty u jižního moře, ale hned několik víkendových cest za rok.

Ještě nikdy z Německa neletělo za první tři měsíce roku tolik lidí jako letos. Na palubu letadel vstoupilo 19,5 milionu cestujících, a tím o 7,2 procenta více než v prvním čtvrtletí 2006.

Má to však zároveň negativní stránku, protože při spalování kerosinu se uvolňuje vodní pára a oxidy uhlíku, které ve velkých výškách mají ještě horší vliv než na zemi. Tento způsob turistiky kritizují hlavně ekologické organizace.

Na rozsáhlém německém trhu nyní působí dvě desítky nízkonákladových leteckých společností, které nabízejí na 400 cílů doma i v zahraničí. Počet linek rychle roste a nyní jich je o 70 více, než tomu bylo koncem loňského roku.

Přední společnost Air Berlin letos v květnu přepravila 2,1 milionu cestujících. Jen na oblíbenou Mallorku každý den létají až tři spoje z 18 německých letišť.

Krátkodobé cesty mají někteří turisté stále raději i proto, že se stovky kilometrů daleko odreagují od každodenního stresu. V blízkém okolí i na pracovišti navíc většinou nikdo nepostřehne, že turista trávil víkend v takových končinách.

Německá nadace pro otázky budoucnosti BAT zjistila, že většina - 69 procent - krátkodobých výletníků k jižnímu moři nejede jen "pařit". Lidé stále více chtějí také odpočinkové lázeňské pobyty.

Studie označuje krátkodobé cestovatele do velkých dálek za "konzumenty zážitků". "Společnost žije rychleji a nabízí také hodně možností," vysvětluje Julia Rombachová z německé nadace měnící se mentalitu turistů. Lidé podle ní prostě chtějí zažít co nejvíce za co nejkratší dobu.

Tomu se podřizují i cestovní kanceláře. Největší evropský turistický operátor TUI vydal v prosinci 2006 poprvé i katalog krátkodobých cest se 316 nabídkami v 15 evropských zemí. Zahrnují i cesty do velkých měst. "S nynější rozmanitostí letů je možná jakákoli krátká dovolená," dodává také mluvčí dalšího operátora Thomas Cook Heidi Modlová.

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů