Čtvrtek, 28. března 2024

O prázdninách zasahuje na Slapech a na Orlíku vodní záchranná služba

O prázdninách zasahuje na Slapech a na Orlíku vodní záchranná služba

PŘÍBRAMSKO - Na Slapech a na Orlíku funguje o letních prázdninách vodní záchranná služba počet jejích výjezdů závisí na počasí i na ukázněnosti rekreantů.  V roce 1999 Územní středisko záchranné služby Středočeského kraje zprovoznilo na Slapské přehradě na Ždáni stanoviště záchranné služby.
Přednemocniční neodkladnou péči tu zajišťuje během letních prázdnin člun Vodní záchranné služby Středočeského kraje a sanitní vůz rychlé zdravotnické pomoci, který dojíždí na místo události po pozemních komunikacích. Posádku člunu tvoří lékař a pilot. Výhoda člunu je zřejmá - lékař je na místě mnohem dříve, než kdyby vodní plochu objížděl vozem.
Vyslání člunu nebo sanitního vozu mají na starosti pracovnice operačního střediska v Jesenici, které v každém konkrétním případě zvažují okolnosti případu. V některých případech vyšlou pouze člun, který pacienta dopraví zpět na stanoviště odkud je převezen do nemocnice k další hospitalizaci. V jiných případech je člun následován sanitním vozem nebo k případu vyjíždí podle situace pouze vůz rychlé zdravotnické pomoci. Člun je vybaven jako standardní sanitní vůz rychlé lékařské pomoci - má tedy vše, co je potřeba v případech, kdy je ohroženo zdraví pacienta nebo dokonce jeho život. Ve člunu nejsou nosítka, ale naopak má k dispozici plovoucí páteřovou desku.
Vodní záchranná služba funguje od 1. července do 31. srpna. Jedná se tedy o šedesát dva dní. Minulé léto na Slapech bylo přibližně 220 výjezdů, z čehož plyne, že denně ošetříme přibližně 3,5 pacienta.
Slapská přehrada a její okolí je typické chatovými oblastmi, v nichž tráví letní měsíce také důchodci a to bez ohledu na počasí. Sezónně se tedy na Slapské přehradě mnohonásobně zvyšuje počet obyvatel. Proto je přibližně polovina výjezdů právě ke starším lidem, kteří trpí různými zdravotními potížemi. Často se jezdí k infarktům, k dušnosti či k cévním mozkovým příhodám.
Časté jsou také výjezdy k nejrůznějším alergickým reakcím, k úpalům a úžehům po dlouhém pobytu na slunci a k lidem, kteří kolabují následkem dehydratace. Také nejsou ojedinělé výjezdy k lidem, kteří si přivodili úraz po požití alkoholu. Tyto výjezdy směřují na diskotéky a do různých podniků v okolí.
Výjezdy k tonoucím lidem jsou naštěstí jen zlomkem výjezdů, ale jedná se o výjezdy nejzávažnější. V těchto případech také hodně záleží na počasí. Čím teplejší léto, tím je na Slapech více koupajících se lidí a tedy je tím větší pravděpodobnost, že se některý z rekreantů začne topit.
Nelze říci, zda jsou lidé méně opatrní, ale ze zkušenosti záchranářů vyplývá, že jednoznačně nejrizikovější skupinou jsou plavci, kteří před vstupem do vody požili alkohol. Alkohol snižuje odhad nebezpečí a lidé pod jeho vlivem přeceňují své schopnosti i síly. Zároveň alkohol roztahuje cévy, což způsobuje pokles tlaku. Rozhodně by lidé neměli skákat do neznámé vody. Také by si měli uvědomit, že vodní dno je nestálé. Místo, kde skákali minulý rok již letos nemusí být bezpečné.
Dospělí by měli být dbalí toho, že mají zodpovědnost za děti jim svěřené. Děti ještě nemají s koupáním a plaváním tolik zkušeností, nemusejí dobře odhadnout situaci a rozdováděné děti bývají zbrklé a neopatrné.
Od roku 2001 je v letních měsících také v provozu sezónní stanoviště Loužek u Milešova u vodní nádrže Orlík. V červenci a v srpnu se na toto stanoviště přesouvá jedna posádka rychlé záchranné služby ze Sedlčan, a stejně tak jako na Slapech, je i zde k dispozici záchranářský člun. Posádky na Orlické přehradě jsou vysílány zdravotnickým operačním střediskem sídlícím v Příbrami.
V létě roku 2004 bylo výjezdů devětašedesát, v roce 2005 jsme na Orlíku vyjížděli k osmatřiceti případům. Za loňskou sezónu bylo výjezdů třiapadesát.
Stejně jako na Slapské přehradě závisí počet výjezdů také na počasí, povaha případů bývá podobná.


(autorka je mluvčí středočeské záchranky)
 Nina Šeblová

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů