Pátek, 29. března 2024

Valox ENH: Nové ekologické pryskyřice GE bez chlóru a brómu, se zpomalovači hoření

Valox ENH: Nové ekologické pryskyřice GE bez chlóru a brómu, se zpomalovači hoření
Společnost GE Plastics vyvinula novou skupinu termoplastických polyesterových pryskyřic Valox se zpomalovači hoření, které mají pomoci výrobcům a dodavatelům elektrických/elektronických zařízení (E/E) splnit předpisy omezující použití a likvidaci nebezpečných látek.

Směrnice EU o omezení používání některých nebezpečných látek (RoHS) omezuje používání polybrómovaných difenyléterů (PBDE), stejně jako dalších nebezpečných látek. Směrnice o odpadu z elektrických a elektronických zařízení (WEEE) vyžaduje po OEM výrobcích a dodavatelích, aby na konci životnosti zařízení odstranili umělé hmoty obsahující brómované zpomalovače hoření a odděleně je zpracovali. Existují také obecně rozšířené obavy z uvolňování žíravých, případně toxických plynů z brómovaných zpomalovačů hoření při požáru.

Vývojáři společnosti GE Plastics vytvořili v rámci iniciativy nazvané ecomagination nové materiály odpovídající těmto požadavkům. Jednou z těchto novinek je pryskyřice Valox ENH - šetrná k životnímu prostředí, splňující požadavky na bezhalogenové části. Je navíc vytvořena na bázi polybutylentereftalátu (PBT), čímž vykazuje lepší tvárnost a pevnost, než jiné environmentálně šetrné PBT materiály se zpomalovači hoření, a lepší elektrické vlastnosti než standardní PBT materiály se zpomalovači hoření. Pryskyřice Valox ENH nabízejí nejlepší zpomalování hoření ve své třídě bez použití brómovaných nebo chlorovaných aditiv a splňují požadavky těchto a jiných předpisů týkajících se ochrany životního prostředí.

"Vývoj této nové skupiny pryskyřic Valox je výsledkem našeho výrazného zaměření na materiály šetrné k životnímu prostředí, zvláště pak na materiály pro E/E průmysl. Pomáhá zákazníkům nejen splňovat současné předpisy týkající se brómovaných aditiv, navíc na základě očekávání budoucích omezení jsme vyloučili z produktů z pryskyřice Valox ENH i chlor," říká Estelle Cheret, produktová manažerka globálního programu pryskyřic Valox společnosti GE.

První produkt ze skupiny pryskyřic Valox ENH je ENH4550, druh s 25% obsahem skelných vláken. Kromě toho, že poskytuje zpomalení hoření a splňuje normu UL94 V0 při tloušťce 0,8 mm, mají pryskyřice Valox ENH4550 I vynikající mechanické vlastnosti. Zlepšená tažnost a pevnost znamenají menší počet zmetků během montáže a sníženou rozbitnost při používání.

Valox ENH má CTI (index odolnosti proti plazivým proudům) - chování při zkratu nebo přehřátí - 325 V ve srovnání s 200 V u standardních PBT plněných skelnými vlákny. Předčí standardní PBT rovněž v parametru GWIT (zápalná teplota rozžhaveného drátu), který měří vliv tepla ze špatně fungujícího elektrického zařízení a stanovuje, při jaké teplotě se materiál vznítí. Nové pryskyřice Valox ENH mají GWIT 775 °C při 3 mm oproti 700 °C u standardních druhů PBT plněných skelnými vlákny.

Nový materiál je vhodný pro aplikace, jako jsou např. elektrické konektory, relé, objímky žárovek a elektrické spotřebiče.

Jinou zajímavou možností je kombinace této nové technologie zpomalovačů hoření bez obsahu bromu a chloru s již nabízenou pryskyřicí Valox iQ firmy GE Plastics, což by vedlo k plně environmentálně šetrnému řešení pro zákazníky. Pryskyřice Valox iQ jsou totiž z 85 % vyrobeny z odpadních materiálů a při jejich výrobě se spotřebuje méně energie a produkuje se méně kysličníku uhličitého (CO2), než je tomu u tradičních pryskyřic.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů