Pátek, 19. dubna 2024

Vláda projednává změny stavebního zákona. Nevládní organizace: Novela ohrožuje krajinu.

Vláda projednává změny stavebního zákona. Nevládní organizace: Novela ohrožuje krajinu.

PRAHA – Vláda projednala novelu stavebního zákona, navrženou Ministerstvem pro místní rozvoj. Hlavním důvodem změn jsou úpravy režimu územního plánování. Podle Arniky, Ateliéru pro životní prostředí, Ekologického právního servisu a Zeleného kruhu novela likviduje jeden z mála přínosů nového stavebního zákona. Snižuje totiž ochranu volné krajiny před novou výstavbou, což je dnes jedním z nejpalčivějších problémů měst a obcí v České republice. Návrh novely také omezuje účast veřejnosti při projednávání územních plánů.

„Jedním z mála přínosů nového stavebního zákona byl zákaz dalšího betonování krajiny,“ říká Martin Skalský ze sdružení Arnika. „Špatně koordinovaná výstavba je dnes velkým problémem. Okolí měst hyzdí supermarkety, sklady i zóny podnikatelského baroka. Nový stavební zákon předpokládal v duchu světových trendů, že nové stavby se budou přednostně umísťovat do území tzv. brownfields, tedy do zastavěných území lidských sídel. Obce by nesměly nadále povolovat stavby ve volné krajině,“ vysvětlil Skalský. Podle návrhu Ministerstva pro místní rozvoj mají ale obce, které přijaly svůj územní plán před rokem 2007 nebo nemají žádný, získat výjimku. To by je oproti ostatním obcím zvýhodnilo.

„Největší prospěch by ale novela přinesla developerským společnostem, neboť výstavba na zelené louce vyjde v naší zemi levněji,“ komentuje návrh Pavel Černohous z Ateliéru pro životní prostředí. „Návrh novely navíc předpokládá zrušení pětiletého období, během něhož měla města a obce aktualizovat své územní plány podle nových pravidel. Prakticky to znamená, že staré územní plány by mohly platit navždy, i když by třeba už vůbec neodpovídaly potřebám obyvatel dané lokality,“ dodal Černohous.

Právník Arniky Lukáš Matějka poukazuje na fakt, že novela zákona předpokládá také omezení účasti veřejnosti v rozhodování a budoucí podobě sídel. „Obce, které by používaly staré územní plány, by připravily obyvatele o možnost zasahovat do rozhodování o jejich podobě. Návrh změn ohrožuje také platné stavební uzávěry a chce zjednodušit povolování staveb oplocení. To jsou další případy ohrožení české krajiny,“ řekl právník.

Změnu stavebního řádu předložilo vládě ministerstvo Jiřího Čunka, a to jen pár měsíců poté, co nový zákon začal platit. „Ministerstvo pro místní rozvoj připravilo novelu prakticky ilegálně, neboť ji nedalo k připomínkování původnímu spolupředkladateli, kterým je Ministerstvo životního prostředí. Novela neprošla ani řádným legislativním procesem, tedy Legislativní radou vlády a její správní komisí,“ uvedl k navržené novele Vojtěch Stejskal z Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Zítřejšího jednání vlády se nezúčastní ministr životního prostředí Martin Bursík, který by teoreticky mohl proti negativním úpravám zákona vystoupit. „Chování Ministerstva pro místní rozvoj vede k úvahám, proč se tak podstatné zásahy do procesu územního plánování mají odehrát v nezvyklé rychlosti uprostřed léta,“ říká Martin Skalský z Arniky. Podle něj mohou stát za novelou zákona zájmy průmyslových a developerských firem, kterým by přepracování územních plánů podle nových zásad mohlo zkomplikovat umísťování staveb.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů