Sobota, 27. dubna 2024

Sdružení "Voda v krajině" chce najít nejlepší způsob protipovodňové ochrany na řece Opavě

Sdružení "Voda v krajině" chce najít nejlepší způsob protipovodňové ochrany na řece Opavě

BRUNTÁL – Potřeba najít co nejefektivnější a pro obyvatele regionu co nejvýhodnější protipovodňová opatření v povodí řeky Opavy přivedla zástupce obcí, občanů a neziskových organizací na Bruntálsku k založení občanského sdružení, které od dnešního dne pomůže jejich představy uskutečňovat.

“Důležité je, abychom dali krajským zastupitelům a vládě najevo, že existuje více rovnocenných možností protipovodňové ochrany, a že jsme ochotni se spojit, abychom našli účinné řešení, která bude v co největším souladu s možnostmi a potřebami regionu,” uvedla místostarostka Bruntálu Ludmila Navarová.

O práci ve sdružení projevili zájem neziskové organizace Hnutí Duha Jeseníky, ARNIKA Ostrava či Hnutí Sojka – Přátelé Jeseníků, město Bruntál, Nové Heřminovy, Město Albrechtice, Úvalno, Milotice nad Opavou, Zátor a Krnov.

Cílem koalice je příprava a realizace doplňujících studií zabývajících se dalšími možnostmi protipovodňové ochrany, které by měly být podkladem pro rozhodování krajského zastupitelstva. V současné době totiž existuje pouze studie ministerstva zemědělství, v níž je prezentována stavba přehrady v Nových Heřminovech jako nejefektivnější protipovodňová ochrana.

“Přehrada v Nových Heřminovech nevyřeší protipovodňovou ochranu ani na horních tocích Opavy, a naopak bude znamenat trvalé nebezpečí i pro obyvatele pod nádrží. Proto se snažíme najít alternativní řešení, která jsou účinnější a zároveň šetrnější ke krajině. Důležité přitom je, abychom netříštili síly a postupovali jednotně,” vysvětlila Lenka Daňhelová ze sdružení ARNIKA Ostrava důvody založení sdružení.

Zdroj: Arnika Ostrava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů