Sobota, 20. dubna 2024

Studny a odpadní vody: Nebojte se úředníků!

Studny a odpadní vody: Nebojte se úředníků!

PRAHA/LIBEREC/SEMILY - Vodoprávní úřady v pověřených obcích v Libereckém kraji, ale i jinde, nezvládají nápor žádostí v souvislosti s povolováním čerpání vody ze studní či potoků a s vypouštěním odpadních vod. Na úřady se v posledních týdnech obracejí stovky mediální kampaní vylekaných žadatelů. V menších městech nestíhají úředníci vyřizovat žádosti v zákonných termínech.

V Haló novinách jsme v dostatečném předstihu a opakovaně informovali o většině problémů povolení se týkajících. Snad nikdo z našich čtenářů nepodlehl panice. Protože, jak jsme zdůrazňovali, je třeba zachovat klid.

Máme tu na 2000 žádostí, je to práce na několik let, konstatovala vedoucí odboru životního prostředí v Semilech Jana Hrubá. Odhadla přitom, že zatím o povolení požádala zhruba pětina lidí. Semilský úřad zajišťuje agendu pro 22 obcí. V úředních dnech dokážeme zpracovat jedinou žádost, mimo tyto dny maximálně tři až pět, uvedla Hrubá. Na úřad přitom stále chodí další žadatelé, i když je jich teď méně. Úředníci se obávají, že v závěru roku žadatelů opět přibude.

Ze zákona by úředníci měli žádosti vyřizovat do 30 dnů, ve zvlášť složitých případech do tří měsíců. Většina úřadů to ale není schopna zvládnout. Mám před sebou několik velkých hromad žádostí, řekl vedoucí odboru životního prostředí v nedalekém Tanvaldu Jindřich Kozlovský. Dodal, že dva pracovníci vodoprávního úřadu měli i bez této agendy plné ruce práce, a nával žádostí tak nejsou schopni zvládnout. V první řadě musejí vyřizovat nové stavby, uvedl.

I větší města mají ale s vyřizováním stovek žádostí vážné potíže. Pokud to jde, vypomáhají s administrativním zpracováním žádostí všichni úředníci odboru a chodíme i o víkendech, přesto to zvládáme jen s odřenýma ušima, řekla vedoucí odboru životního prostředí v České Lípě Růžena Konvalinová. Podobně jsou na tom i úředníci v Liberci. Přitom se shodují, že zatím o povolení zdaleka nepožádali všichni občané. Přesná evidence však podle vodoprávních úřadů v podstatě neexistuje. Po 1. lednu 2008 by údajně měli navíc lidé z vodoprávních úřadů začít kontrolovat, zda někdo nečerpá či nevypouští vodu bez platného povolení, tvrdí ČTK. Není to však pravda!

Proto se ke studním a k vypouštění odpadních vod co nejdříve vrátíme. Je tragické, když státní úředníci řeší nepodstatné problémy...

 

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů