Pátek, 29. března 2024

Nejlepší energie je ta ušetřená

Pro nejbližší období vystačíme s tím, co máme. Jen využitím již existujících vyspělých technologií lze uspořit významnou část energie a výrazně redukovat emise.
Nejlepší energie je ta ušetřená
Aspoň to tvrdí šéfové společnosti Siemens.

Zatímco některé firmy se brání uznat, že vůbec dochází ke klimatickým změnám, jiné jim vycházejí ochotně vstříc, některé si dokonce libují v líčení katastrofických scénářů. Proč to? Na rozdíl například od automobilek, od kterých by se očekávalo, že s přiznáním nebezpečí oteplování ovzduší vlivem lidské činnosti (a provozu automobilů) přistoupí k nákladným změnám v technologii výroby motorů a vývoji "bezemisních" pohonných jednotek, jiné společnosti dokážou využít této - ať už skutečné nebo deklarované - hrozby ve svůj prospěch: Nabízejí široké portfolio výrobků, které údajně mohou oteplování planety zabrzdit a ochránit lidstvo před potenciálními nepříznivými vlivy.

"EKOLOGICKÉ" MILIARDY. Nadnárodní koncern Siemens, který celosvětově zaměstnává 475 tisíc pracovníků a vytváří obrat skoro 90 miliard eur, patří právě do této druhé skupiny. Díky spektru oborů, kterými se společnost zabývá, má "lék" skoro na všechno. Aspoň tak vyznělo nedávné setkání vedení s vybranými evropskými novináři v Erlangenu nedaleko Norimberka na tradičním Siemens Media Summit.

Management Siemensu také volá po vytvoření globálního rámce pro limity CO2 a vybudování efektivního systému obchodování s emisemi; to bude úkol jak pro vlády, tak pro firmy.

Siemens spoléhá na to, že redukovat skleníkové plyny a zmírnit klimatické změny na únosnou míru dnes dokážou technologie s vyšší účinností. Do výzkumu a vývoje takových technologií a služeb souvisejících s environmentální a klimatickou ochranou dává ročně více než 2 mld. eur a drží celkově okolo 30 tisíc patentů na řešení otázek týkajících se životního prostředí a klimatu. Ve výzkumu v Siemensu pracuje 50 tisíc lidí.

Podle Hermanna Requardta, šéfa Siemens Corporate Technology a člena výkonného výboru společnosti, je řada inovativních řešení k redukci skleníkových plynů už dnes k dispozici: "Příklady se najdou ve výrobě, přenosu i využití energie, v provozu budov, v osvětlení, ve výrobě spotřebičů pro domácnost, dopravě, průmyslu a další oblastech."

Jen široké zavedení deseti nejprogresivnějších technologií z portfolia Siemensu by podle vyjádření zástupců firmy mohlo redukovat emise CO2 o 10 mld. tun. (Dnes představují emise skleníkových plynů ekvivalent 44 mld. tun CO2 ročně.)

Siemens sám má v úmyslu dosáhnout 20% zvýšení energetické účinnosti ve svých závodech do roku 2011. Plán se týká asi 300 lokalit po celém světě; ty představují 80 % celkové energetické spotřeby Siemensu.

Zvýšení energetické účinnosti, a tudíž úspory ve spotřebě energie budou hrát podle Requardta v nejbližší budoucnosti klíčovou roli. "Nejlepší energie je ta, kterou nespotřebujete," zdůrazňuje Hermann Requardt.

Účinné elektrárny. Kdyby všechny elektrárny na světě pracovaly s maximální efektivností, která je dnes možná, snížily by se roční emise CO2 o 2,5 mld. tun, vypočetli inženýři v Německu. Nejvyspělejší elektrárna s kombinovaným cyklem na světě, kterou dnes Siemens vybavuje největší plynovou turbínou, bude dosahovat účinnosti 60 % (průměrná účinnost německých elektráren spalujících jen uhlí je 38 %). Postavením 20 nových elektráren s kombinovaným cyklem, z nichž každá bude mít účinnost 60 %, by bylo možné zredukovat emise CO2 o 1,6 mld. tun ročně.

Dalším příspěvkem je rozvoj větrné energetiky. Na světě dnes běží 6300 větrných turbín společnosti Siemens; ty podle výrobce snižují emise CO2o 10 mil. tun ročně. "Do roku 2050 mohou větrné elektrárny redukovat celkové emise o 600 milionů tun CO2 ročně," říká Nicolas Vortmeyer, technický ředitel Siemens Power Generation.

Podle některých předpokladů by mohla větrná energie do roku 2020 představovat 50 % energie celkově vyrobené z obnovitelných zdrojů (včetně započtení vody). Experti odhadují, že světový trh pro větrné energetické systémy poroste z 10 mld. eur v roce 2004 na 25 mld. v roce 2011, což představuje roční růst o 14 %. Jen pro dokreslení, v Siemensu rostla tato oblast ještě podstatně rychleji - v posledních dvanácti měsících téměř o 50 %.

A další příklad: V Unterhachingu blízko Mnichova jsou nyní ve výstavbě geotermální elektrárny, které budou dodávat elektřinu asi 6 tisícům čtyřčlenných domácností. Vedle elektřiny odtud bude proudit termální voda, která dokáže zásobit teplem polovinu tohoto 20tisícového města.

Efektivní spotřeba. Nejméně podobnou pozornost, která se věnuje výrobě, je třeba zaměřit na spotřebu. "Více než deset procent elektřiny spotřebované v Německu a 19 % elektřiny spotřebované celosvětově je využito na osvětlení," vysvětluje Gunnar Liehr z divize Siemens Building Technologies. Potenciál úspor v této oblasti je podle něho obrovský a lehce využitelný - stačí využívat energeticky úsporné žárovky a LED svítidla, která spotřebují až o 80 % elektrické energie méně než klasické žárovky. Výzkumníci v Osramu, jedné z dceřiných společností Siemensu, spočítali, že výměna 30 % svítidel ve světě za energeticky úsporné (v bytech, průmyslových podnicích a v pouličním osvětlení) by ve finále zredukovala emise CO2 o 270 mil. tun ročně.

Další redukce emisí skleníkových plynů je možná optimalizací využití energie v budovách, a to nejen pokud jde o osvětlení, ale i zlepšením izolací a zavedením kontrolních a automatizačních systémů do vytápění a klimatizace. Divize Siemens Building Technologies už modernizovala na celém světě 6500 budov na základě tzv. "energy performance contract project", který garantuje úspory více než 1 mld. eur (a výrazně tím tudíž přispívá k redukci emisí). Pro klienta nejde o malou investici, ale plně ji pokryje následná úspora.

AUTOR: Libuše Bautzová

Erlangen
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů