Pátek, 29. března 2024

Horší časy teprve přijdou

Cena elektřiny se zdá podnikům nadsazená, ale zatím je neničí. Mohl by je přece jen postihnout elektrický šok?
Horší časy teprve přijdou
Cenami elektřiny zatím Energetická burza nehýbá, ani o nich ještě nic nevypovídá. V prvním týdnu obchodování se totiž uskutečnilo pouhých osm obchodů v hodnotě přes devět milionů korun. Dá se však čekat horký podzim, kdy se obchodníci s elektřinou poperou o volné kilowatty na trhu.

Český průmysl je na elektřině a plynu hodně závislý, česká ekonomika je zase závislá na průmyslu. Její energetická náročnost je zhruba dvakrát vyšší než ve vyspělých zemích EU a vyplývá z příliš vysokého podílu průmyslu na tvorbě hrubého domácího produktu. Tento podíl dosahuje asi jedné třetiny HDP, což je běžnější v méně rozvinutých zemích. Ve vyspělých je většinou pod dvaceti procenty. Podle Českého statistického úřadu pracuje v ČR každý třetí zaměstnanec v průmyslu.

Pro podniky je tedy otázka ceny, za jakou energie, a to zejména elektřinu, nakupují, otázkou téměř životní. Existuje nějaká hranice, za kterou už by šlo o skutečný elektrický šok?

"Situace dnes není ani zdaleka tak kritická, jak některé podniky tvrdí," říká Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus. "Značná část zvýšení cen elektřiny v posledních letech byla spíše návratem k normálu, protože po dlouhá léta byly ceny drženy uměle nízko, takže s tím zvláště velké firmy musely počítat." A dodává, že česká ekonomika z hlediska energetické náročnosti jako by zamrzla a podniky neměly dostatečnou motivaci k úsporám. Dodnes je pro ně jednodušší snížit počet zaměstnanců než zavést taková opatření, která budou výrazně redukovat spotřebu energií.

KVŮLI ZDRAŽENÍ ENERGIE se nesporně urychluje zavádění nových technologií. Ty mohou uspořit až desítky procent energie. A to téměř v přímé úměře - čím vyšší ceny, tím větší úspory. Na dotaz Ekonoma, kde leží hranice, za kterou by tato úměra již asi nefungovala a cena elektřiny by mohla průmysl skutečně utlumit, analytik Hatlapatka uvádí, že by šlo o úroveň ještě asi o 40-50 % vyšší, než je dnes, přičemž záleží na odvětví a konkrétním podniku.

Velkou roli hraje fáze ekonomického cyklu, ve které se podniky nacházejí. V dobrých časech, jaké dnes česká ekonomika zažívá, je nutné co nejvíce investovat do úsporných opatření, jinak by v době poklesu ekonomiky mohly šok skutečně zažít.

Energetické úspory a snižování energetické náročnosti jsou ovšem dlouhodobým procesem a je to pro každou firmu časově i finančně náročné. Potvrzuje to Jaromír Drábek, předseda Hospodářské komory (HK), která nedávno uskutečnila anketu mezi stovkou nejvýznamnějších společností v ČR na téma růstu cen energií. Většina podniků tvrdí, že prostor pro absolutní úspory elektřiny je v jejich výrobách velmi malý a již je většinou vyčerpán.

Ne každý podnik může, jako např. Agrofert Holding, plánovat stavbu vlastní elektrárny. Firmy, které si skutečně elektřinu vyrábějí samy, mají opravdovou výhodu. Patří mezi ně Mittal Steel Ostrava (MSO), kde si vyrábějí zhruba 90 % elektřiny. I tam ale spoří: např. loni realizovali projekt Optimalizace spotřeby elektrické energie, který stál 13 milionů korun a přinesl snížení spotřeby o deset procent. V MSO spotřebují ročně 1,2 mil. MWh a 60-80 milionů m3 zemního plynu.

Dnešní ceny elektřiny podniky k některým opatřením ještě nedotlačí. Např. GTS Novera zvažovala nákup technologií, které by umožňovaly přeměnit teplo vznikající provozováním páteřních telekomunikačních zařízení na elektrickou energii, ale pořizovací ceny výrazně převyšovaly úspory.

ZA NEJZÁVAŽNĚJŠÍ RIZIKO pro podnikání většina podniků růst cen energií nepokládá, i když jsou výjimky. Například ředitel Ospapu Václav Koukol v anketě HK řekl, že trend je nebezpečný a komplikovaný, protože navíc v budoucnu hrozí obecný nedostatek zdrojů.

Malé možnosti, jak snižovat náklady na energie, uvádí Ivo Klimša z Biocelu Paskov: hledat úspory v technologii, vyměnit zařízení za účinnější nebo nahrazovat elektřinu levnějšími fosilními palivy, jako je uhlí. Ale nemohou měnit technologický proces, ve kterém náklady na elektřinu a primární paliva dosahují 7 % variabilních nákladů. Nakupují ročně asi 140 000 MWh elektřiny a 6 mil. m3 zemního plynu. Elektřinu mají v poslední době víc než o deset procent ročně dražší, cena plynu roste v posledních dvou letech vždy o 25 %.

ČKD Kutná Hora vydává 38 % nákladů na výrobu na energie, zejména na elektřinu. Ta je základní součástí jejich výrobního procesu - tavení v elektrických obloukových pecích. "Efektivitu procesu jsme dotáhli na světovou úroveň, takže spořit už moc nemůžeme," říká generální ředitel Pavel Krenk. Zisky společností ČEZ a ČEPS, které vyplývají z vysokých cen jejich dodávek a služeb, pokládá pro průmyslové podniky za zabijácké.

V Linde Gas, kde vyrábějí tzv. vzdušné plyny (kyslík, dusík a argon), činí podíl elektrické energie až 70 % na celkových výrobních nákladech. Celkem spotřebovávají ročně asi 500 tisíc MWh elektřiny a její cena roste v posledních třech letech tempem mezi 10-15 procenty ročně. Podle Marka Peterky, ředitele marketingu, neumožňují technologie na výrobu těchto plynů výraznější úspory.

Mezi významné spotřebitele energií patří také Brisk Tábor (kolem 1,8 mil. m3 zemního plynu a 7000 MWh elektřiny ročně). Zaplatí za to víc než 40 milionů korun. A to se snaží využívat také alternativní zdroje, např. odpadní teplo u tunelových pecí při vypalování izolátorů a technické keramiky, nakupují nové montážní linky méně náročné na energii apod. Podle generálního ředitele Mojmíra Čapky nelze náklady na elektřinu bezprostředně promítnout do ceny výrobků tak, jak to provádějí některé polostátní firmy s monopolním postavením, které přitom vykazují vysoké zisky.

JAKO ŽROUTY ENERGIE označuje Marian Belošovič z firmy Unicontrols klimatizační komory pro náročné testování produktů pro automobilový průmysl. Poznamenává, že nákladovost jejich firmy není cenou energií přímo výrazně ovlivněna (spotřebovávají ročně asi 200 MWh elektřiny), nepřímo však tento vliv vnímají na rostoucích nákladech svých subdodavatelů. Pokud ceny ještě významněji vzrostou, budou muset hledat další možnosti, jak výdaje za elektřinu snížit.

V ČZ Strakonice zaznamenávají růst cen energií každoročně, a to od 3 do 15 %, nejvíc roste elektrická energie. Ta spolu s teplem tvoří skoro čtyři pětiny spotřeby všech energií a vody v podniku. Elektřina je u nich ročně o 10-15 % dražší. U plynu se po nárůstu o 21 % v roce 2005 cena ustálila. Využívají alternativních zdrojů energie, jako jsou tepelná čerpadla, a kombinují elektřinu, teplo a plyn. Úspor dosahují také automatizací řídicích systémů. Pořídili novou pec na tepelné zpracování součástí řetězů, která stála 1 milion eur a nahradí dosavadní technologii. Náklady na energii na jednotku produkce tak poklesly téměř o polovinu.

V Aeru Vodochody letos zvýšili výrobu, takže jim spotřeba elektřiny vzrostla o 17 %. Zato snížili spotřebu zemního plynu (letos o 11 %). Podle Vítězslava Kulicha, tiskového mluvčího Aera, již čtvrtým rokem vyhlašují výběrové řízení na dodavatele elektřiny, významnější cenové úspory však dosáhli jen v prvním roce liberalizovaného trhu. Kulich říká, že hodnota úspor v hospodaření s energiemi a správě objektů má letos dosáhnout asi 15 milionů korun.

Společnost Siemens již investovala v ČR do výrobních technologií 20 mld. Kč. Jde hlavně o energeticky méně náročné výrobní procesy a zachování životního prostředí.

AUTOR: Milena Geussová

AUTOR: Petr Korbel
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů