Čtvrtek, 28. března 2024

Je třeba zastavit válku o co největší a nejpoutavější obal.

Je třeba zastavit válku o co největší a nejpoutavější obal.
Systém zálohovaných a vratných PET lahví, jak ho navrhuje Strana zelených, patrně není dobrý nápad. Vyznívají tak stanoviska ekonomů, kteří upozorňují, kolik by stály mycí linky - a kdo je zaplatí? - a jakou dodatečnou zátěž životního prostředí by znovupoužití lahví znamenalo. Navíc je možné, že by klesl zájem domácností třídit odpad vůbec.

Zelení však správně upozorňují na důležitý aspekt západní civilizace: děsivé množství výrobků na jedno použití. Nejviditelnější - a v očích odpůrců konzumu nejvíce pohoršlivou - část problému představují právě obaly. Obal je to, co prodává zboží: proto obaly hypertrofovaly do absurdních podob. Kupte si třeba maličkou USB paměť k počítači a rozbalte ji. Velmi instruktivní! Snad by ekonomové, sociologové, ekologové a manažeři mohli začít hledat způsob, jak zbrojení v obalové válce zmírnit.

Také předměty na jedno použití představují široké spektrum od zcela zbytných až po takové, jejichž absence by nás donutila pořádně změnit životní styl. Žít bez toaletního papíru, bez papírových plen, to dnes vyžaduje společenskou i praktickou odvahu, i trochu fanatismu.

A neškodí nakonec víc všechno to praní, bez chemikálií nemožné, spolu s energeticky náročným žehlením? Třeba tak budeme jednou chtě nechtě žít všichni, ale i pak, stejně jako teď, bude správná péče o prostředí věcí chladné úvahy a propočtu, ne nálady či politické kalkulace na city. Což začíná právě u těch vratných PET lahví.

AUTOR: Petr Koubský
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů