Pátek, 29. března 2024

Dobrovolníci sečou ekologicky cenné louky v Jizerských horách

Dobrovolníci sečou ekologicky cenné louky v Jizerských horách

Kořenov (Jablonecko) - Na tři desítky dobrovolníků sečou ekologicky cenné louky v Přírodní rezervaci Bukovec nedaleko Kořenova v Jizerských horách. Louky se tradičně kosí po odkvětu vzácných rostlin, které se na nich vyskytují. Kosení má omezit rozvoj běžných rostlin a zabránit zarůstání luk náletovými dřevinami. Práce budou na lukách v Jizerských horách pokračovat celý týden, řekl dnes ČTK Pavel Schneider, předseda Jizersko-ještědského horského spolku, který akci pořádá.

Rezervace je podle Schneidera velmi cenná hlavně proto, že na rozdíl od většiny luk na našem území, které vznikly lidským přičiněním, bylo bezlesí v okolí Bukovce již před příchodem člověka. "Pralouky na Bukovci představují nejbohatší botanickou lokalitu v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, hojně se zde vyskytuje například upolín nejvyšší, který se stal symbolem CHKO," řekl Schneider. V lokalitě se vyskytují i další vzácné druhy rostlin, jako kropenáč vytrvalý či pětiprstka žežulník.

Horský spolek se ale nezabývá pouze loukami v oblasti Bukovce, jako akreditovaný pozemkový spolek se stará ještě o další lokality v Jizerských horách. "Během týdne budeme ještě sekat mokřadní louku v Bílém Potoce, kde se hojně vyskytuje chráněná vachta trojlistá a dále louku na Václavíkově Studánce, která je nalezištěm několika druhů orchidejí," doplnil Schneider.

Kosení luk je podle Schneidera součástí péče o přírodovědecky hodnotné louky a mokřady, které ohrožuje chybějící péče či nevhodné stavební a podnikatelské záměry. Má také vlastníkům luk ukázat, jak se dá hospodařit na pozemcích, kde ochrana přírody nedovoluje běžné, na výdělek soustředěné hospodaření.

Základní péče o luční ekosystémy spočívá podle ochránců přírody právě v pravidelném kosení, monitorování výskytu zvláště chráněných druhů a omezení všech aktivit, které by mohly znamenat potenciální ohrožení těchto biotopů. Všechny praktické práce proto provádějí dobrovolníci ve spolupráci s odbornými pracovníky Správy CHKO Jizerské hory.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů