Pátek, 29. března 2024

Itálii spalují požáry, žháři většinou uniknou

Itálii spalují požáry, žháři většinou uniknou
Zatímco v Británii řádí záplavy, Itálii ničí požáry. Jih země zažil v úterý peklo: civilní obraně bylo během jediného dne nahlášeno více než 300 požárů. "Od konce druhé světové války tolik lidí nemuselo opustit své domovy jako dnes" řekl včera mluvčí italského ministerstva vnitra.

Nejhorší situace byla na poloostrově Gargano v oblasti Puglia, na jižním břehu Jadranu.

V prvním okamžiku se hovořilo o čtyřech obětech, ve středu byla oficiálně potvrzena smrt dvou osmdesátiletých manželů, kteří uhořeli ve vlastním automobilu, protože se jim nepodařilo včas uprchnout.

Požár vypukl v olivovém háji nedaleko obce Peschici. Nedbalostí či nepozorností se požár dostal do blízkosti skladu plynových bomb, které explodovaly. Plameny se v horkem vysušené oblasti rychle rozšířily do okolní obce a přilehlých kempů.

Jako v Pompejích

"Neměli jsme čas si s sebou vzít ani své mobilní telefony. Jediná silnice vedla přes hořící borový les, a tak možností jak utéct bylo vydat se pěšky po pláži," řekl novinářům milánský podnikatel Carlo Cataneo.

Plameny zničily veškerý majetek jak místním obyvatelům, tak i turistům. "Připadal jsem si jako ve filmu o Pompejích - skryli jsme se na mořských útesech a z vody pozorovali hořící přírodu. Zachránily nás čluny pobřežní stráže. V té situaci jsme zůstali přes dvě hodiny," uvedl další svědek katastrofy.

Civilní obrana a hasiči odmítají kritiku za pomalý příchod pomoci. "Jsme ve skutečné válce a nemůžeme okamžitě zakročit po celém území státu," prohlásil šéf Civilní obrany Guido Bertolaso.

Přibližně 4000 lidí strávilo noc ve školách okolních obcí a ministerstvo vnitra zorganizovalo centrum, které je v kontaktu s ambasádami zemí, z nichž pocházejí početní zahraniční turisté.

Nejvíce požárů, přes 85, se hlásí z oblasti kolem Neapole a z Kalábrie. V některých případech bylo nutné přerušit provoz na dálnicích a železnicích, protože plameny se dostaly do bezprostřední blízkosti infrastruktur.

K požárům došlo i na Sardinii a v bezprostřední blízkosti Říma. Plameny v úterý zničily 100 hektarů porostu na svazích jezera Albano, naproti letní rezidenci papežů Castel Gandolfo. Ve středu dopoledne se rozšířil velký požár na okraji sicilské Messiny.

Úmyslné žhářství

Podle údajů Civilní obrany více než 60 procent požárů bylo způsobeno úmyslně.

Na volání části občanstva po přísnějších trestech pro pachatele ministerstvo spravedlnosti odpovídá, že stávající zákony jsou již dostatečně přísné. Dopadeným žhářům může hrozit až patnáctileté vězení v případě, že při požáru dojde k obětem. Problém je v tom, že se jen velmi zřídka podaří pachatele dopadnout. V některých případech je kryjí samotní obyvatelé oblasti.

"Požár ve mně vyvolává nad- šení," klidně včera přiznal 61letý dělník Carlo Fizza z Latiny v okamžiku, kdy byl zatčen policií. V sedmdesátých letech byly požáry zakládány tam, kde se pachatelé domnívali, že budou moci stavět hotely či jiná turistická zařízení a mít z nich mnohem větší prospěch než z chráněné oblasti. Zákon z roku 1985 zakazuje po dobu 25 let stavbu turistických zařízení či obydlí tam, kde došlo k požáru. V jižní Itálii, kde existuje velká nezaměstnanost, je opětné zalesňování spálené vegetace jednou z mála možností, jak si zajistit práci. Mezi pachateli jsou tedy občas ti, pro které hašení požárů a opětné zalesňování představují byznys.

Celá jižní Itálie je plná nepovolených skládek odpadu, který je snadno vznětlivý. "Stačí střep rozbité láhve na vysušené trávě, trocha větru jako v těchto dnech, a je zle," prohlásil tisku Bertolaso.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů