Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Část z bývalé obří skládky při ulici Uhelná v centru Brna, po zhruba 7 letech co se o ni ví, nadále existuje. Podle neoficiálních informací je problém v určení majitele. Možná by přece jenom bylo dobré, kdyby v těchto případech se ujalo také činu město, skládku dočistilo a peníze nekompromisně vymáhalo po nakonec identifikovaných vlastnících. Další černé skládky vyrostly opět v okolí bývalé černovické skládky.Pěkný nepořádek lze také spatřit nedaleko od Mendlova náměstí, u bývalé tržnice.    

Do výstavby dvou rybníků a deseti mokřadů se pustil Bohušov, obec nedaleko Osoblahy na Brutnálsku. Vzhledem k velikosti vesnice, ve které žije necelých pět set obyvatel, jde v tuzemsku o ojedinělý ekologický projekt.

Pamiatku Lovca krokodílov Stevea Irwina si v Austrálii uctia tým, že po ňom pomenujú prírodnú rezerváciu. Vláda štátu Queensland vyhradila 136 kilometrov štvorcových zeme v blízkosti mesta Weipa, kde bude Irwinov park.
V rezervácii budú žiť ohrozené mäsožravé vačkovce - kunovce a druh sladkovodného žraloka. Vdova po Irwinovi Terri netají svoje nadšenie.
"Steve mal v úcte početnú faunu, žijúcu na hranici rezervácie pri riekach Wenlock a Ducie a bol by pyšný na to, že toto územie je chránené ako rezervácia," povedala.
Austrálsky premiér John Howard uviedol, že "je to adekvátny hold zanietenému ochranárovi prírody a úžasnému Austrálčanovi."

Prezident Václav Klaus přirovnal ochranu životního prostředí ke komunismu. Píše to v odpovědi americkým kongresmanům, kteří ho požádali o názory k diskusi o změnách klimatu a globálním oteplování.
Odpovědi na otázky ze Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu, Výboru pro energii a obchod, týkající se problematiky lidského působení na globální oteplování a klimatické změny najdete na serveru iDnes.cz.
"Přirovnat ke komunismu environmentalismus jako společenské hnutí, jehož hlavním cílem je ochrana životního prostředí, to je opravdu nejsilnější možný kalibr. Tím pan prezident překračuje všechny meze," reagoval ministr životního prostředí a šéf Strany zelených Martin Bursík.

Každoročně sestavuje německý Verkehrsclub Deutschland e.V. (VCD) spolu s IFUE (Institut pro výzkum v oblasti životního prostředí a energie) žebříček osobních vozů prodávaných v Evropě podle jejich vztahu k životnímu prostředí.
Provoz každého z nich je bodově hodnocený v pěti oblastech, které mají největší negativní vliv na prostředí, v němž žijeme. Na celkovém zisku bodů, kterých může být maximálně 10, se projevuje každá z těchto oblastí určitým procentem podle její důležitosti: Největší podíl (40 procent) má množství CO2 ve výfuku, které závisí na spotřebě paliva, následuje obsah oxidů dusíku a uhlovodíků působící škodlivě na lidský organismus (20 procent), karcinogenní látky jsou zastoupeny 15 procenty, ohrožení přírody kyselými dešti z oxidů dusíku má pětiprocentní vliv. Konečný výsledek ovlivňuje 20 procenty hluková zátěž.
Z více než tří stovek hodnocených automobilů se na prvním místě umístila Honda Civic Hybrid s nejvyšší dosaženou známkou 8,34 bodů.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů