Čtvrtek, 28. března 2024

Zelené firmy jsou perspektivní investicí

Zelené firmy jsou perspektivní investicí
Především pro dlouhodobé investory je perspektivní vložit peníze do takzvaných zelených firem. Bude totiž trvat ještě delší dobu, než budou nově používané technologie klíčem k zisku.

Zatím většina společností investuje peníze do výzkumu. Až další zefektivnění výrobních postupů přinese výraznější zisky, což se promítne do růstu cen akcií a ty se přenesou ze spekulativní úrovně na úroveň vhodnou pro investici bez přehnaného rizika. Určitě je ovšem dobré mít v dlouhodobém portfoliu některou z těchto firem v přiměřeném zastoupení, protože jejich čas teprve přijde. Nejprve si však řekněme, co zelené firmy vlastně znamenají. Jsou tak označovány společnosti, které se snaží vytvořit technologie na získání energie z obnovitelných zdrojů. Středem zájmu jsou voda, vítr a sluneční záření v případě elektřiny. Dále biomasa pro produkci tepelné energie a olejoviny pro biopaliva jako náhrada za ropu.

Samotná myšlenka využití těchto zdrojů k produkci energie není nová (snahy o vytvoření technologií se objevily již v 70. letech minulého století). V době rostoucích cen ropy a hrozby postupného vyčerpání uhlí se stává velmi aktuálním tématem jak v podnikatelských, tak investorských kruzích. Kromě ekonomických faktorů je důležitý i ekologický dopad.

Ve prospěch zelených firem také hovoří fakt, že postupné vyčerpávání energetických zdrojů je nesporný problém, který je třeba řešit. Například USA by určitě uvítaly snížení závislosti na importu ropy. Zjevná je i snaha o prosazení přechodu na alternativní zdroje energie. Evropská unie usiluje o zvýšení využití obnovitelných zdrojů v energetickém mixu ze současných 14 na 22 procent do roku 2010. Čína na 10 procent do roku 2020 a USA dokonce na 20 procent, a to do roku 2017.

Zájemce o investici do tohoto odvětví může volit buď přímou cestu formou nákupu akcií vybrané společnosti, nebo konzervativnější způsob - indexové akcie, takzvaný basket certifikát nebo strukturovaný certifikát. Na trhu je v současné době velké množství těchto nástrojů, které dokážou splnit požadavky většiny investorů. Mohu uvést indexové certifikáty SOLEX (sluneční energie), BIOX (biopaliva) nebo komplexní ERIX, jejichž podkladovými aktivy jsou indexy sestavené Société Générale ve spolupráci s DowJones Indexes.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů