Sobota, 27. dubna 2024

Mezi obnovitelnými zdroji energie bezkonkurenčně vede voda

Mezi obnovitelnými zdroji energie bezkonkurenčně vede voda

PRAHA - Obnovitelné zdroje, jako jsou například voda, vítr, biomasa nebo bioplyn, se loni na celkové výrobě elektřiny v České republice podílely 4,2 procenty.

Jejich využití přitom pozvolna roste, o rok dříve byl podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny jen 3,8 procenta.

Údaje za loňský rok jako předběžné zveřejnilo na svých stránkách Ministerstvo průmyslu a obchodu. Loni se z obnovitelných zdrojů vyrobilo celkem 3,518 terawatthodiny, což je o 12 procent více než v roce 2005. Čelní místo mezi obnovitelnými zdroji zaujímají vodní elektrárny, které loni vyrobily 2,551 TWh elektřiny, o sedm procent více než v roce 2005. Vyšší výrobu ve vodních elektrárnách umožnily příznivější hydrologické podmínky.

O třetinu vzrostla výroba elektřiny z biomasy, která na obnovitelných zdrojích dosahuje zhruba pětinového podílu. Zvyšuje se podíl rostlinných materiálů, například energetických rostlin či pelet. V roce 2006 se na výrobu elektřiny spotřebovalo přes půl milionu tun biomasy. Větrné elektrárny vyrobily loni meziročně více než dvakrát tolik, na celkové výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů se však podílejí jen nepatrně. Podobně jsou na tom sluneční elektrárny.

Česká republika se zavázala, že do roku 2010 bude z obnovitelných zdrojů vyrábět osm procent elektřiny. Malí a střední podnikatelé mohou na investice do obnovitelných zdrojů energie získat podporu z fondů Evropské unie prostřednictvím programu Eko-Energie. Mezi priority přitom patří výstavba malých vodních elektráren a výroba elektřiny z biomasy. Stát navíc podporuje výrobu z obnovitelných zdrojů stanovením garantovaných výkupních cen, které jsou výrazně vyšší než ceny elektřiny vyrobené v klasických zdrojích.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů