Úterý, 23. dubna 2024

Šroťáci a přírodní výběr

Šroťáci a přírodní výběr

Další z řady neštěstí, která doprovázejí sebevražedné krádeže šrotu, přineslo smrt dvěma lidem a třem dalším těžká zranění. Je to jistě smutné, ale na druhou stranu je na místě zamyslet se nad tím, zda tyto stále častější tragédie nejsou jen přírodním výběrem.

Neštěstí při krádežích šrotu jsou zcela stereotypní. Partička „šroťáků“ se vypraví do nějaké opuštěné železné haly a začne ji rozebírat. Zásadně halu rozebírají odspoda, oblíbeným terčem těchto zlodějů jsou železné kolmé sloupky a traverzy - nosníky střechy. Když odřežou dostatečný počet nosníků, střecha pochopitelně, v souladu s fyzikálními zákonitostmi, spadne a šroťáky dole zabije.

V kladenské Poldovce, kde došlo k zatím poslední tragédii, byl scénář obdobný. Parta snad dvaceti šroťáků tu byla krást už den předtím, načapala je však bezpečnostní služba, zavolala policii, a ta šroťáky vykázala. Včetně jedné z pozdějších obětí. Když padla noc, část party se na místo vrátila a uřezala nosníky střechy, pod kterou byla, potmě. Pak to spadlo.

Z přírody není popsáno, že by bobr na sebe pokácel strom, který hlodá. Byť je to pouhý hlodavec. Stejně tak nejsou k dispozici poznatky o tom, že by si veverka uhlodala větev, na které sedí. Lidé - alespoň někteří - stejně sebevražedné jednání generují s naprostou samozřejmostí. Proto je třeba tragédie šroťáků brát spíše než jako náhodné neštěstí jako zákonité vyústění procesu přírodního výběru. Či jinak řečeno - lidé, co si nad sebou zbourají střechu, by stejně dříve nebo později vběhli pod auto.

Jiří X. Doležal

http://www.reflex.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů