Čtvrtek, 18. dubna 2024

O životní prostředí se letos nejlépe starali ve Velíši

O životní prostředí se letos nejlépe starali ve Velíši

VELÍŠ - Obec se ve své premiéře v soutěži o vesnici roku zaměřila na zeleň a uspěla

V krajském kole soutěže Vesnice roku 2007 získala obec Velíš, ležící nedaleko Vlašimi,  Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí. „Myslím si, že máme co nabídnout. Každého při návštěvě naší vsi jistě okouzlí nádherné centrum plné zeleně,“ pyšní se Petr Mach, starosta obce, která měla v soutěži svou premiéru. „Nevěřil jsem tomu, říkal jsem, že je to nesmysl napoprvé vyhrát. Sice nějaké tamtami bubnovaly, ale uvěřil jsem, až když jsem to dostal oficiálně. Bylo to příjemné a zahřeje to,“ dodal.  
Nechybělo však mnoho a vítězná obec s třemi sty třiceti obyvateli a třemi osadami mohla být bez stuhy.  Do soutěže se přihlásila na poslední chvíli. „Uvažoval jsem, že se soutěže zúčastníme až příští rok. Podle mne jsme ještě neměli vše dotažené, jak bych si představoval. Nakonec jsme se pro letošní účast přeci jen rozhodli. Abychom ale stihli termín, vezla naše manažerka předat přihlášku až do Prahy, ještě to měla všechno v rukou teplý,“ usmívá se starosta, který sedí v čele obce již čtvrté volební období. 
V posledních letech se vítězná obec vehementně pustila do výsadby zeleně. Zřejmě tento záměr krajskou hodnotitelskou komisi upoutal nejvíce.  „Úprava obce, ale i přilehlých osad, byla prioritou, s čím jsme do toho šli. Jednak jsme nějaké finance získali z Programu obnovy, jednak do zeleně dáváme peníze svoje. Například jsme za nemalé peníze vykoupili pozemek u fotbalového hřiště, kde vzniklo už dětské hřiště.   Uvažujeme také o minigolfu. Velkou pozornost věnujeme budování chodníků ze zámkové dlažby. Dosud máme hotových 580 metrů a dál v tom budeme pokračovat,“ uvedl starosta.
Součástí ocenění je čtyřistatisícová odměna. „Trápí nás komunikace, které jsou ve velmi špatném stavu. Jsme malá obec a peníze se všeobecně těžko shání. Ještě větší problém však máme s tekutými odpady. Chybí nám čistička a kanalizace. Záměr bychom měli, ale jeho zrealizování by přišlo na dvacet milionů a na to náš rozpočet nestačí. Osmdesát našich obyvatel tento problém do budoucna nemá vyřešený. Zřejmě tedy za finanční odměnu koupíme fekál,“ říká Mach.  
Obec se netají přihláškou do soutěže o vesnici roku i v příštím roce. „Nyní už víme, jak se přihláška vyplňuje, co nás čeká. Nemyslím si, že bychom zase něco vyhráli, ale kdyby přeci, bylo by to příjemné,“  dodává starosta.
 Petr Roubíček

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů