Čtvrtek, 28. března 2024

Obyvatelé Vsetína si stěžují na hluk z frekventované silnice

Obyvatelé Vsetína si stěžují na hluk z frekventované silnice

VSETÍN - Dvaatřicet obyvatel vsetínské místní části Rokytnice si stěžuje na dlouhodobě zvýšenou hladinu hluku v okolí frekventované výpadovky na Zlín. Dopravní situací v lokalitě se již zabývali policisté, krajská hygienická stanice i radní Vsetína. Lidé požadují nápravu, radnice se k jejich žádosti staví vstřícně, sdělila ČTK mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Signatáři stížnosti poukazují na zvýšenou hlukovou a emisní zátěž z narůstající nákladní dopravy, která po silnici projíždí. Podle nich zde také řidiči nedodržují omezenou rychlost v obci, což způsobuje nárůst hlukové zátěže a škody na zdraví i majetku.

Policisté ani hygienici ale při svých měřeních nezjistili zásadní problém. "Z průběžných kontrol rychlosti projíždějících vozidel vyplývá, že situace v silničním provozu na této komunikaci odpovídá situacím na všech silnicích I. třídy, které leží na území obce," uvedl ve stanovisku vsetínského dopravního inspektorátu jeho vedoucí Lubomír Adámek. Hygiena zase zjistila překročení limitu hluku pouze v noci, a to jen mírně.

Podle Rokytnických jsou ale zjištěné výsledky neobjektivní kvůli umístění hlukového mikrofonu za stromy, proto po radnici požadují nové objektivní zjištění situace na místě a zajištění dodržování zákona omezujícího rychlost v obci.

"Město se požadavkům občanů nebrání a chce situaci řešit. Má však omezené možnosti, neboť silnice je v majetku zlínské správy Ředitelství silnic a dálnic ČR," uvedla Stejskalová. Podle starostky Vsetína Květoslavy Othové je možné opakování měření. Radnice také prověřuje jednotlivá signalizační a měřící zařízení a jejich dopad na dodržování rychlosti.

Radní diskutovali i o možnosti další výsadby zeleně, která by hluk od silnice izolovala. S ohledem na bezpečnost chodců to ale zavrhli. "Nebylo by vidět, jestli náhodou někdo nevchází do vozovky mimo přechod," řekl místostarosta Vsetína Jaromír Kudlík.

zdroj: zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů