Pátek, 29. března 2024

Občany Želechovic trápí hluk z překladiště

Občany Želechovic trápí hluk z překladiště

ZLÍN - Obyvatelé zlínské části Želechovice si stěžují na nadměrný hluk. Desítky lidí, kteří bydlí v okolí překladiště kontejnerů přepravní společnosti Metrans, nejsou s jeho provozem zrovna spokojeni. Ta ale oprávněnost stížností místních obyvatel odmítá.

„Už jsme si trošku zvykli, dokonce jsme vyměnili okna, ale někdy je to opravdu hrůza. Obzvlášť teď v létě, když člověk musí větrat,“ postěžoval si Petr Janotka. Tvrdí, že mu  výhled na zelené kopce zakryly před lety pestrobarevné kovové kvádry.

Stejný názor má i jedna z jeho sousedek. „Hluk je tady opravdu stále nadměrný, ve dne i v noci,“ zdůraznila Vlasta Zelená. Lidé z domů v okolí se navíc bojí dalšího rozšiřování překladiště. Vedení přepravní firmy však prý podobné plány nemá. „Rozhodně se nechystáme zintenzivňovat provoz, spíš naopak,“ nechal se slyšet ředitel želechovického Metransu Jiří Samek.

Stížnosti se objevily již dříve a v roce 2005 vyvrcholily sepsáním petice. Na základě výhrad dotčených rodin tehdy hygienici provedli měření hluku.
„Bylo tehdy prokazatelně zjištěno překročení limitů v noční době. Společnosti Metrans byla uložena sankce a firma následně provedla individuální protihluková opatření,“ sdělil Vladimír Hutěčka z Krajské hygienické stanice ve Zlíně.

Ředitel pokutované společnosti tvrdí, že nyní je vše, jak má být. „Sami jsme to pak několikrát měřili a vešli jsme se do limitů,“ uvedl. Obyvatelé domů Metransu nevěří. „Chvilku po měření před dvěma lety se hluk o něco zmírnil, teď to ale začalo znovu,“ tvrdí žena, která iniciovala zmíněnou petici z roku 2005.

Své jméno uvést nechtěla. „Víte, pracuje tam řada místních, i z našich rodin,“ zmínila důvod své opatrnosti. Oficiální stížnosti však ani hygienická stanice, ani zlínský magistrát zatím neevidují. „Jsme ale připraveni znovu zrealizovat měření hluku, pokud dostaneme od občanů podnět,“ doplnil Vladimír Hutěčkaka z krajské hygienické stanice.
 Michal Verner

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů