Úterý, 16. dubna 2024

Za kácení u silnic hrozí pokuty

Za kácení u silnic hrozí pokuty

Kašperské Hory - Pokácení desítek stromů v Kašperských Horách a jejich okolí se zřejmě neobjede bez trestu. Tamní radnice už dostala od inspekce životního prostředí pokutu 100 tisíc korun za čtyřicet stromů, které nechala porazit na začátku roku uvnitř obce.
"Bylo to nepovolené kácení," říká Vladimír Jiráček, vedoucí oddělení ochrany přírody České inspekce životního prostředí v Českých Budějovicích. Radnice se odvolala a věc teď řeší ministerstvo životního prostředí.
"Inspekce zpochybnila vlastně jen to, kdo kácení provedl. Podle nás jsme to mohli udělat my, podle ní to měla být správa a údržba silnic. Z odůvodnění vyplynulo, že kdyby stromy pokácela správa, tak bylo vlastně vše v pořádku," tvrdí starostka Kašperských Hor Alena Balounová.
Také silničářům však hrozí pokuta, a to až jeden milion korun. Inspektoři životního prostředím s nimi zahájili řízení kvůli vykácení aleje bezmála stovky vzrostlých stromů podél silnice z Kašperských Hor na Vimperk.
"Bezpečnost provozu byla na silnici narušena, protože stromy byly až v krajnici. Narušený byl i stav komunikace, zvedaly ji kořeny," zdůvodnil kácení staletých stromů šéf klatovských silničářů Jiří Velíšek.
Vladimír Jiráček z ČIŽP ale tvrdí, že kácením se změnil celkový ráz krajiny. "A tím podle našeho názoru správa porušila zákon," zdůrazňuje.
Velíšek ale oponuje, že silničáři nemohou posuzovat, jak bude vypadat krajina bez stromů. "To ať hodnotí příslušný odbor orgánu životního prostředí. My jen dali žádost, oni se k ní nevyjádřili. V ten moment mohu ze zákona po patnácti dnech kácet," tvrdí Velíšek. Žádost správy vyřizovala právě kašperskohorská radnice.
Kácení stromů vyvolalo začátkem roku řadu sporů mezi silničáři, obcemi a ochránci přírody po celé zemi. Ukončila je až dohoda ministrů dopravy a životního prostředí, že další stromy se budou kácet až poté, co si všechny strany vyjasní kompetence.

 

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů