Pátek, 19. dubna 2024

Lakovna ve Velké Hleďsebi musí zavřít. Škodí zdraví

Lakovna ve Velké Hleďsebi musí zavřít. Škodí zdraví

Velká Hleďsebe - Oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí v Plzni zastavil provoz lakovny firmy AMI Autointerier ve Velké Hleďsebi na Chebsku. Učinil tak po správním řízení a na základě stížnosti lidí žijících v okolí firmy, kteří si stěžovali na zápach. "Kontrola z března potvrdila, že firma lakuje výrobky v nevyhovujícím zařízení a bez příslušného souhlasu orgánů ochrany ovzduší," informovala mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová.

Zaměstnance dlouhodobě ohrožují těkavé látky

Inspekce už loni podle autorizovaného měření emisí zjistila, že v provozovně firmy jsou překračovány emisní limity těkavých organických látek. Po tomto zjištění provedla kontrolu, která ukázala, že provozovatel nemá příslušný souhlas k provozu. Po ukončeném správním řízení mu byla uložena pokuta 100 000 korun, kterou v odvolacím řízení potvrdilo ministerstvo životního prostředí, konstatovala Awwadová.
Společnost AMI Autointerier mezitím požádala Krajský úřad Karlovarského kraje o dodatečné povolení k provozu. Předložený projekt byl ale na zařízení, které nesplňovalo emisní limit pro těkavé organické látky. Česká inspekce životního prostředí jako dotčený orgán vydala pro krajský úřad nesouhlasné stanovisko k jeho provozu. "Kraj toto stanovisko akceptoval a svým rozhodnutím provoz zamítl.
Proti rozhodnutí se provozovatel společnosti opět odvolal, ale odvolání bylo znovu zamítnuto," poznamenala Awwadová.
Inspekce využila možnosti platné legislativy a se společností zahájila správní řízení. Poté rozhodla o zastavení provozu k 30. červenci. Následná kontrola České inspekce životního prostředí potvrdila, že provoz lakovny byl zastaven. "Provozovatel opětovně, i přes nevhodnost umístění provozovny ve Velké Hleďsebi, v současné době žádá Krajský úřad Karlovarského kraje o dodatečné povolení provozu," uvedla mluvčí.

Radnice řekla lakovně ano, přestože měla stát u domů

Podle ní je zarážející, že přestože se provoz lakovny nachází v blízkosti bytové zástavby, obecní úřad s tímto nevhodným umístěním souhlasil. "I když inspekce životního prostředí řeší řadů významných případů týkajících se porušení povinností plynoucích z předpisů na ochranu životního prostředí, k zastavení provozu přistupuje jen ve výjimečných případech," dodala Awwadová.

Zdroj: Karlovarské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů