Čtvrtek, 28. března 2024

Krkonoše ničí nájezdy sběračů borůvek

Krkonoše ničí nájezdy sběračů borůvek
Party vybavené sběrnými hřebeny přicházejí hlavně z Polska * Střet s ochranáři přírody se opakuje každý rok

Borůvky velikostí místy připomínající angrešty letos představují v Krkonoších neobvykle bohatou úrodu. Moře modrých plodů láká do turistům zapovězených míst národního parku tlupy hlavně polských sběračů.
Útoky Poláků na borůvkové plantáže obvykle končí nepopsatelnou újmou krkonošské přírody. Slovo poušť zní mnohdy slabě. Hřebeny horských kombajnérů připravují krkonošskou faunu o cenný zdroj potravy, ničí chráněné rostliny a plaší zvěř.
Ochranáři prozatím pokutovali několik borůvkářů ignorujících zákaz vstupu mimo značené cesty, když trojici Poláků čeká správní řízení s možnou desetitisícovou pokutou.
"Pokut proti loňsku doposud tolik nebylo. Zaměřujeme se spíše na prevenci mající za cíl zabránit průniku do zakázaných lokalit než posléze odtamtud borůvkáře vyhánět," přiblížil mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.
Hrozba nemalé represe přesto řadu sběračů neodradí od vidiny slušného zisku. Konvoje Poláků obtěžkaných nezbytným vybavením pro sběr takřka každodenně překračují hraniční přechody na horských stezkách.
"Spolupracujeme jak s cizineckou, tak pořádkovou policií. Aby nám však z přechodů hlásili průchod podezřelých sběračů, tak daleko nejsme," podotkl Drahný.
Poláci napadají borůvkové plantáže v dobře organizovaných skupinách, nezřídka oděných do maskovacích mundúrů. Ochranu před ochranáři zajišťují tzv. sojky, upozorňující před možným nebezpečím sběrače varovným signálem.
"Všichni jsou si dobře vědomi možného postihu. Proto ta propracovaná organice a bezpečnostní opatření," upřesnil Radek Drahný.

Češi ročně sklidí deset tisíc tun

Invazi polských borůvkářů do Čech ovlivňuje zákaz sběru borůvek v polské části Krkonoš, ošetřený mnohem většími postihy.
Češi mají na černém sběru borůvek minimální podíl. Sběr byť za pomocí hřebenu, který ochranáři obvykle zabaví, vyžaduje kromě rizika značný podíl tvrdé ruční práce.
Statistika přičítá našincům roční sklizeň deseti tisíc tun borůvek posbíraných v celém Česku odhadem za 700 miliónů korun. Kolik načerno posbíraných borůvek zmizí každý rok jenom z oblasti KRNAP, doposud nikdo nevyčíslil.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů