Pátek, 29. března 2024

Kaly z lagun chce ČEZ začít spalovat do dvou let

Kaly z lagun chce ČEZ začít spalovat do dvou let

Elektrárna Dětmarovice může spalovat odpady z ostravských lagun. Společnost ČEZ zveřejnila výsledky testů, které jsou základní podmínkou odstranění jedné z největších ekologických zátěží v republice. Zkušební spalování dopadlo dobře. Stovky tisíc tun páchnoucí a zdraví nebezpečné hmoty skončí z velké části v dětmarovické elektrárně, potvrdila mluvčí společnosti ČEZ pro Moravu Alice Lutišanová. Materiál z lagun po bývalé chemičce Ostramo se stane takzvaným certifikovaným palivem, které nepoškodí jak životní prostředí, tak i samotnou elektrárnu.

"Předpokládáme, že do dvou let může začít elektrárna spalovat vedle černého uhlí rovněž směs, která bude vyrobena v poměru 96,4 procent z černého uhlí a 3,6 procenta certifikovaného paliva. Spalování bude probíhat zřejmě několik let," dodala mluvčí.

Další podrobnosti řekneme až v pondělí dětmarovickým zastupitelům, vzkázala Alena Orlíková z firmy Geosan. Tato společnost má státní zakázku na starosti. Zopakovala, že maximální ohled na přírodu a lidi v okolí je nutný.

"Nyní se veškerá naše činnost bude odvíjet z hlediska odtěžování obsahu lagun pouze na lagunách a na přilehlé vlečce, která je odkloněna od sídliště Fifejdy," říká Orlíková.

Odtěžování, odvážení a spalování lagunové hmoty bude pod drobnohledem nejrůznějších organizací. Jednou z nich je ostravská Vita. Podle ředitele Zdeňka Jakubky je v podobných případech nejdůležitější shromažďovat všechny možné informace. Nemá strach z protestů lidí kvůli zápachu, který se při těžbě očekává.

"Ti lidé vesměs řekli, že chtějí, aby to bylo co nejrychleji pryč. Jsou ochotní snášet i zhoršení kvality ovzduší, jen aby to bylo co nejrychleji pryč," říká Jakubka.

Ostravské laguny by měly zmizet do roku 2010. Hmotu je třeba neutralizovat vápnem přímo v lagunách, pak převážet po železnici do skladu v Heřmanicích a nakonec přímo ke spálení. Kromě Dětmarovic se počítá také s několika cementárnami.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů