Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zítra ráno, t.j. 7. srpna v 7,45 hod. na ČT 1 a ČT 24 bude beseda k Národnímu lesnickému programu těsně před tiskovou konferencí ( od 10,00 hod. Novotného lávka 5 ).

Prosím, sledujte a případně podněty a připomínky zašlete na naši adresu.
Mgr. Iva Kubátová
Česká lesnická společnost
Novotného lávka 5
116 68 Praha 1
tel.: 221 082 384
gsm 731 576 710

 

Lotyšsko se stalo již šestou členskou zemí EU, která není spokojena s přiděleným množstvím emisních povolenek CO2 a která se chce proti tomuto rozhodnutí Evropské komise bránit soudní cestou u Evropského soudního dvora. Lotyšsko požadovalo na období 2008-2012 přidělení povolenek odpovídajících vypouštění 6,25 mil. tun CO2, ale Komise mu přiznala jen 3,43 mil. tun. Argumentace je podobná jako u ostatních států – nízké počty povolenek mohou podtrhnout potřebný hospodářský růst. Dříve již podaly žalobu na Komisi u Evropského soudního dvora následující (vesměs nové) členské státy – Polsko, Maďarsko, Česká republika, Slovensko a Estonsko.

Polský premiér Jaroslaw Kaczynski přikázal zastavit práce na stavbě 17 kilometrového úseku dálnice Via Baltica, která by měla v budoucnu propojit Prahu a Helsinky dálnicí. Jedná se o úsek v údolí řeky Rospuda, který protíná chráněnou přírodní rezervaci. Ta je součástí celoevropské sítě NATURA 2000. Práce na ostatních úsecích stavby dálnice budou pokračovat. Ještě v červenci (i přes varování Evropské komise) chtělo Polsko ve stavbě pokračovat. Komise celou věc předala Evropskému soudnímu dvoru a na jeho rozhodnutí chce nyní počkat i polská strana. 

Hnědý medvěd Bruno, jenž byl loni v létě zastřelen v německých Alpách, bude ještě letos coby vycpaný exemplář vystaven v muzeu. Řekl to mluvčí bavorského ministerstva životního prostředí deníku Bild. Bruno loni jako první medvěd hnědý po více než 100 letech zabloudil do Německa.

Situace na českých řekách není pro vodáky příznivá. "V Lužnici a Sázavě je více kamenů než vody," uvedl Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Na Labi je dostatek vody pod přehradou Dvůr Králové, Jizera je sjízdná až z Malé Skály. Vltava je splavná pod Vyšším Brodem, dostatek vody má zatím Ohře a Berounka. Moravu lze sjíždět pod Postřelmovem, Opavu, Odru či Dyji jen na dolních tocích.

Samičky paviánů objevily přírodní antikoncepci
Zabřeznout mohou kdykoli a v jakémkoli ročním období. Ovšem vychovat mládě v době, kdy přírodní podmínky jsou k novému životu spíš macešské, je už mnohdy nad jejich síly. Proto se samičky afrických paviánů (Papio hamadryas anubis) proti takříkajíc neplánovanému početí samy brání.
Od srpna do října, kdy na černý kontinent dopadají proudy deště a roste nebezpečí rozmanitých infekcí, záměrně vyhledávají slivoně a pojídají jejich plody. Specifický druh švestek jim totiž dodává fytohormony, jež v jejich organismu sehrávají roli rostlinné antikoncepce. Působí, jak uvedl Michael Heistermann, vedoucí týmu vědců z Německého centra pro výzkum primátů v Göttingenu, obdobně jako antikoncepční pilulky, jež jako ochranu před otěhotněním užívají dnešní ženy.

Od letošního roku, zejména v letě došlo v mnohých čínských místech k frekventovaným a vážným přírodním pohromám, včetně záplavy, sesuvu půdy a sucha. Tyto pohromy jsou váženější než ve stejném období předešlých let. Mnoho indexů tykající se utrpení katastrof je nejvyšší v posledních 7 letech. Cituje dnes tisková agentura Nová Čína odpovědného činitele čínského ministerstva pro občanské záležitosti.
Statistiky ukazují, že až do 31. července letošního roku, došlo v 28 čínských provinciích, autonomních oblastech a ústředně řízených městech k záplavám, které postihly 7.9 milionů hektarů zemědělské plodin a přes 100 milionů lidí. 682 přišlo o život kvůli záplavám. Přímé ekonomické ztráty dosahují 52.8 miliard juanů. Kromě toho, vážné sucho také zasáhlo naši zemi v letošním roce. V důsledku toho 5.88 milionů lidí a 4.7 milionů skotů má problém s pitnou vodou.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů