Pátek, 29. března 2024

Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity je na světě

Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity je na světě

V podvečerních hodinách 1. srpna 2007 se uskutečnila malá letní slavnost u příležitosti vzniku Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Děkan fakulty pozval mimo jiné vrcholné představitele krajské a místní samosprávy, jakož i vrcholové manažery významných firem se sídlem v jihočeském regionu, čelní představitele Jihočeské univerzity a jejich fakult a ústavů, místních gymnázií, Nemocnice České Budějovice, a.s., ale také děkany spřátelených přírodovědeckých fakult ostatních univerzit, ředitele univerzitních a akademických ústavů a samozřejmě také čelní představitele Akademie věd České republiky.

Zvláště si považujeme, že milého setkání se mohl zúčastnit hejtman Jihočeského kraje pan Dr. Jan Zahradník a náměstci primátora Českých Budějovic paní Ing. Ivana Popelová a pan Mgr. Rudolf Vodička. Hovořilo se mimo jiné o důvodech, které nás vedly k přeměně biologické fakulty na přírodovědeckou, o rozvojovém potenciálu univerzity, města a regionu právě pro rozvoj přírodních a technických věd zde na jihu.

V úvodním slově děkana zaznělo, jak principiálně zásadní je pro přírodní a technické vědy v moderní éře našeho tisíciletí změna v myšlení vědeckých pracovníků/badatelů ve směru permanentního hledání užitku, praktických aplikací a technologických inovací z jejich základní badatelských poznatků. Přírodovědecká fakulta se chystá v těsném společenství s jihočeskými pracovišti Akademie věd České republiky využít nabízejících se možností operačních programů evropských strukturálních fondů k vybudování příslušné infrastruktury této jedinečné výzkumně-vzdělávací základny na jihu Čech, toho by ovšem nikdy nedosáhla bez zásadní vazby a podpory Jihočeského kraje a města České Budějovice.

Pan hejtman Dr. Jan Zahradník připomněl, že právě příroda je nekonečným zdrojem poznání i pro novou přírodovědeckou fakultu v Českých Budějovicích, věčným zdrojem inspirace člověka při hledání nových cest jeho prosperity. Upozornil na to, jak důležité je posuzovat vztah člověka k přírodě vyváženým způsobem, používat vědeckých přístupů a metod a neuchylovat se k emotivním závěrům o vlivu člověka/lidské společnosti na přírodu. Vyjádřil naději, že nová přírodovědecká fakulta na jihu Čech bude významnou badatelskou autoritou, která se bude ochotně podílet na řešení aktuálních problémů regionu, a popřál nové fakultě mnoho zdaru a úspěšný rozvoj.

Na tomto místě zbývá ještě co nejsrdečněji poděkovat hlavním sponzorům večera, firmě Robert Bosch spol s r.o. a budějovickému pivovaru Budvar, všem zúčastněným hostům a v neposlední řadě také vedení Jihočeské univerzity a všem kolegyním a kolegům, kteří přiložili ruku k dílu při vzniku nové fakulty.

Prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc.

Děkan Přírodovědecké fakulty JU

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů