Pátek, 29. března 2024

Al Gore víní firmy ze lživé kampani proti oteplování

Al Gore víní firmy ze lživé kampani proti oteplování
Bývalý americký viceprezident Albert Gore obvinil firmy s největším podílem na znečišťování ovzduší, že financují dezinformační kampaně s cílem zpochybnit, že by vypouštění oxidů uhlíku mělo vliv na projevující se klimatické změny. Gore, který v poslední době vede kampaň za ekologickou změnu politiky v USA i ve světě, to včera prohlásil na sympoziu v Singapuru a jmenoval v této souvislosti ropný koncern Exxon Mobil či tabákové firmy, napsala agentura AP.

"Byla tu některými největšími emitenty CO2 organizována kampaň financovaná v objemu asi deseti milionů dolarů ročně, jejímž cílem bylo vytvořit dojem, že vědecké kapacity se v názorech na příčiny klimatických změn neshodují," řekl Gore. "V současnosti zde určitá velmi malá neshoda skutečně je," dodal.

Gore naznačil souvislost s podobnou kampaní před několika lety, kdy velké americké tabákové koncerny obdobným způsobem vytvářely dojem nejistoty a vnitřních rozporů ve vědeckých kruzích o otázce, zda je kouření cigaret skutečně zdraví škodlivé.

Když v únoru zpráva Mezivládního panelu pro změny klimatu vypracovaná pod patronací OSN potvrdila významný podíl lidské činnosti na oteplování planety, "popírači této skutečnosti vypsali odměnu deset tisíc dolarů za každý článek vyvracející tyto závěry," řekl Gore podle AP.

"Pokoušejí se manipulovat veřejným míněním a udělat z nás hlupáky," zdůraznil.

Podle Gora si je svět vědom naléhavosti zahájit podstatné akce proti klimatickým změnám. Vyzval koncerny, aby uznaly, že snížení emisí CO2 je v jejich dlouhodobém zájmu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů